hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Román nyugdíjtörvény: az Ab elutasította az ellenzék beadványát

  • MTI

A román alkotmánybíróság elutasította az ellenzék beadványát a nyugdíjtörvény ügyében, így a jogszabályt már csak Traian Basescu államfőnek kell aláírnia ahhoz, hogy érvénybe lépjen.

A nyugdíjtörvény az egyik feltétele annak, hogy Románia megkapja a jövő év elején a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szervezésében kötött többoldalú nemzetközi hitelmegállapodás soron következő részletét. A nyugdíjtörvény szerint 2030-tól 65 év lesz a nyugdíjkorhatár a férfiak esetében, és 63 év a nők esetében. Az ellenzék azt kifogásolta, hogy a jogszabály hátrányos megkülönböztetésben részesíti a nőket, akik kisebb nyugdíjra lesznek jogosultak, mint a férfiak. A talárosok ezt a kifogást egyhangúlag elutasították.
   
A jogszabály egységesíti a közalkalmazottak nyugdíjazási kritériumait, kiküszöbölve, hogy egyes kategóriák kirívóan magas nyugdíjban részesüljenek. Ennek értelmében megszűnnek a rendőrségnél és a hadseregnél eddig nyújtott, kiemelkedően magas nyugdíjak, bevonva a különleges nyugdíjazásban részesülőket is az egységes nyugdíjrendszerbe.
   
Emil Boc miniszterelnök korábban azzal érvelt a jogszabály elfogadásának szükségessége mellett, hogy az új nyugdíjtörvény hatályba lépése esetén jövőre 3 milliárd, 2012-ben pedig 3,5 milliárd euróra lesz szükség a nyugdíjalap fenntartásához, de a törvény elutasítása esetén 2011-ben a költségvetésből 5 milliárd, az azt követő esztendőben pedig 6 milliárd eurót kellene szánni ugyanerre a célra.
   
Az IMF a következő hitelrészlet folyósítása érdekében feltételül szabta még a jövő évi költségvetési törvény elfogadását, amely jelenleg még a parlament asztalán van. A közalkalmazottak egységes bérezési törvényének elfogadását is teljesítenie kell Romániának, ezt a jogszabályt a román kormány felelősségvállalással terjesztette a parlament elé. Ez a rendkívüli eljárás lehetővé teszi, hogy parlamenti vita nélkül fogadják el a jogszabályt, viszont az ellenzék bizalmatlansági indítványt nyújt be, így bizalmi szavazásra kerül majd sor a kormány ellen.
   
Románia 2009-ben kötött 20 milliárd euró értékű, többoldalú nemzetközi hitelmegállapodást az IMF szervezésében.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink