hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Magán-nyugdíjpénztári reálhozamok: áprilistól fizethetik

  • MTI

Az állami nyugdíjrendszerbe visszalépő magán-nyugdíjpénztári tagok reálhozamának kifizetése 2011 április közepétől kezdődhet meg - tudatta a kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság szerdán az MTI-vel.

Nagy Anna kormányszóvivő a kabinet szerdai ülése után jelentette be, hogy döntött a kormány azokról az eljárási szabályokról, amelyek az állami nyugdíjrendszerbe való visszalépéshez kapcsolódnak.
   
A kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság később további információkat is közölt a nyugdíjpénztárváltás technikai részleteivel kapcsolatosan. Eszerint a reálhozam kifizetése a magánnyugdíjpénztárak kötelezettsége. "A pénztárak az eszközök átadásával és az átutalásokkal kapcsolatos költségeket érvényesítik a magánnyugdíjpénztári tag követelésével (reálhozam) szemben", azaz a magánnyugdíjpénztár-tag által "felvehető" összegből levonják az említett költségeket - írta az államtitkárság.
   
Tájékoztatásuk szerint a reálhozam kifizetésére vonatkozóan a magánnyugdíjpénztáraknak ütemterv-készítési kötelezettségük van, amely alapján a kifizetések várhatóan 2011 április közepétől kezdődnek meg.
   
A kormányzati kommunikációs államtitkárság közölte azt is: az adatvédelmi törvény alapján csak célhoz kötötten lehet adatot kezelni, így ha a magán-nyugdíjpénztári tag úgy rendelkezik, hogy visszalép az állami rendszerbe, és nem marad fenn jogviszonya a pénztárral, úgy az köteles törölni minden adatot, ami a tagra vonatkozik.
   
Nagy Anna délutáni sajtótájékoztatóján elmondta, ha a visszalépő tagnak reálhozama van, a nyugdíjpénztárnál írásban kell nyilatkoznia arról, hogy mit szeretne tenni e hozammal. Három lehetősége van: felveheti egy összegben; kérheti, hogy az egyéni számláján írják jóvá az állami nyugdíjbiztosítási alapban; illetve átutaltathatja önkéntes magán-nyugdíjpénztári számlájára - ismertette. A kormányszóvivő megismételte, hogy a reálhozam adómentes.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozások meghatározása

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink