hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Különadó: a bankok 10-12-szeresét beszedhetik a számlavezetésért

  • HVG

Akciókkal édesgetik magukhoz és igyekeznek megtartani a számlájukat sokat használó ügyfeleket a bankok, bevételt nyerve a pénzforgalomból.

Paradoxonnak tűnhet, hogy miközben a bankok kilátásba helyezték, ügyfeleikre hárítják át a különadó terhét, mind többjük ajánlgat ingyenes számlavezetést. Jótékonykodásról szó sincs, az akciók mögött rideg számítások állnak. „A pénzforgalomtól várják a bevételek nagyobb részét, a hitelezést ugyanis csak korlátozottan lehet bővíteni, a betéteken pedig nem lehet sokat keresni” – kommentálta a HVG-nek az akciókat Veres Mátyás, a Bankometer.hu ügyvezetője. A fizetési szolgáltatásokkal viszont csak az a bank kereshet jól, amely megfelelő tömegű számlát vezet, ezért most nagy hévvel toboroznak új ügyfeleket.

A számlavezetésből származó bevétel jórészt az utalások után elszámolt díjakból származik. Míg ugyanis a bankoknak – összegtől függetlenül – 17 forintba kerül egy-egy summa átkönyvelése az egyik pénzintézet számlájáról a másikéra, ők az összegtől függő jutalékokkal ennek akár 10-12-szeresét is beszedik a lakossági, s csaknem 100-szorosát a vállalkozói ügyfelektől. A pénzmozgatásból a bankoknak áttételes bevételük is származik, évente 5-6 milliárd forint kamatnyereséget húznak az egynapos utalások révén. Az elutalt összeget ugyanis azonnal zárolják, de a címzettnél csak a következő nap írják jóvá, addig viszont használják. Ez a rendszer másfél év múlva megváltozik, 2012. július 1-jétől, jegybanki rendeletre, napközben négy órára rövidül a most még másnapi jóváírási kötelezettség.

A cikk folytatását a HVG aktuális számában olvashatja.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozások meghatározása

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink