hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megszűnhet a közlekedési költségtérítés

  • adozona.hu

A szombaton benyújtott adócsomag-tervezet jelentős mértékben megváltoztathatja a kkv-k által alkalmazott béren kívüli juttatások körét. Bár a melegétkezési utalványok, a nyugdíj-előtakarékosság és az üdülési csekk továbbra is a támogatott kategóriába tartozik majd, a kkv-k által második leggyakrabban juttatott ilyen jellegű támogatás, a közlekedési költség hozzájárulás a tervezet szerint nem lesz támogatott. Ez pedig azt jelenti, hogy gyakorlatilag ugyanolyan adó- és járulékvonzata lesz, mint a bérköltségnek.

A  kkv vezetők megkérdezésével negyedévente végzett felmérésünk eredményei alapján a kis- és középvállalkozások (kkv-k) által nyújtott béren kívüli juttatások között a közlekedési költségtérítés hosszú évek óta a második legnépszerűbb juttatás: legutóbb a megkérdezett vállalkozások 29 százaléka jelezte, hogy a következő egy évben igénybe veszi. Amennyiben azonban személyi jövedelemadót, illetve járulékot kell fizetni utána, a munkáltatók nagy valószínűséggel nem fogják tovább nyújtani a dolgozók részére – mondta el Németh László, a K&H kkv marketing főosztály vezetője. A cafeteria-rendszer tavalyi nagy módosítása akkor legsúlyosabban az étkezési hozzájárulást érintette: a hidegétel-utalvány 95,5%-os megadóztatását követően ez a juttatási forma gyakorlatilag kikerült a használatból, ennek hatására durván felére csökkent azoknak a kkv-knak az aránya, akik étkezési hozzájárulást adnak. Félő, hogy most a közlekedési költségtámogatás is erre a sorsra jut, ami pedig leginkább a munkavállalási szempontból amúgy is nehezebb helyzetben lévő vidéki lakosokat érintené rosszul” – tette hozzá a szakember.

RÉGIÓ

A következő egy évben közlekedési költségtérítést nyújtó kkv-k (%)

Budapest

33

Pest-megye

24

Nyugat-Dunántúl

24

Dél-Dunántúl

35

Észak-Magyarország

21

Alföld

28

Szeptemberben a béren kívüli juttatásokat használni tervező vállalkozások aránya gyakorlatilag stagnált, jelenleg 59 százalék, miközben a cégvezetők 41 százaléka gondolta, hogy a következő egy évben semmilyen béren kívüli juttatást nem ad alkalmazottainak. Továbbra is őrzi népszerűségét az étkezési hozzájárulás, melyet a kkv-k 36 százaléka tervez nyújtani (ez 3 százalékpontos csökkenés a 2. negyedévhez képest), ezt követi a közlekedési hozzájárulás (29%), a nyugdíjpénztári befizetés (19%) és az üdülési csekk (19%). „Ezek a cafeteria-eszközök – a már korábban említett közlekedési hozzájárulás kivételével – továbbra is támogatást élveznek, ami azt jelenti, hogy egységesen a jövőre életbe lépő 16 százalékos jövedelemadó hatálya alá tartoznak majd (a jelenlegi 25 százalék helyett). A magánnyugdíj-pénztári befizetések körül kialakult helyzet az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításokra is hatással lehet, ugyanakkor az ma meg kiszámíthatatlan, hogy az öngondoskodásban hívők növelni fogják-e befizetéseiket, vagy a bizonytalanságok ezt az ágazatot is visszavetik” – mondta el a szakember.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozások meghatározása

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink