hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Béren kívüli juttatás: a 7 leggyakoribb tévhit

  • adozona.hu

A cafeteria népszerűsége a magasabb adóterhek ellenére sem csökkent, s bár évek óta része bérezési, motivációs rendszereknek, mégis számos tévhit van a béren kívüli juttatások rendszerével kapcsolatban. Az Adózóna cafeteria-szakártője, a Sodexo segítségével összeszedtük a 7 leggyakoribb tévhitet.

1. Nincs szükség folyamatosan frissített, részletes cafeteria-szabályzatra

A cafeteria szabályzatnak feltétlenül tartalmaznia kell a következőket: a nyilatkozattétel idejét, a munkavállaló juttatási keretösszegét, a juttatások igénybevételéről szóló jogosultságokat, a juttatási rendszer pontos elemeit, az évenkénti módosítás ütemezése.

Gyakori probléma, hogy ez utóbbit, ha tartalmazza is a szabályzat, akkor sem ültetik át a gyakorlatba, az esetleges törvényi változásokat nem követik, így a szabályzat elévülté válhat. Fontos, hogy a szabályzatban részletesen ismertessük az egyes cafeteria elemeket, kitérve a törvényi hivatkozásokra. A szabályzat rövidített kivonata a munkavállalói kézikönyv, amely átláthatóan összefoglalja az alkalmazottak számára a vállalat cafeteria rendszerét, és segít a későbbi nyilatkozásban.

2. Nehezen követhető milyen cafeteria-elemek, s milyen adóvonzatok vannak

A cafeteria rendszer leggyakoribb elemei:

Adómentes:
Internet utalvány

Kedvezményes adózású (25 %):
Melegétel utalvány
Iskolakezdési támogatás utalvány
Üdülési csekk
Önkéntes egészségpénztár
Önkéntes nyugdíjpénztár

Normál adózású elemek:
Hidegétkezési utalvány
Kultúra utalvány
Ajándék utalvány

Juttatás

Szorzó

Juttatás módja

Kifizetés gyakorisága

MELEGÉTEL utalvány  (18.000 Ft/hó)                 

1,25

utalvány

havonta

ISKOLAKEZDÉSI TÁMOGATÁS utalvány  (22.050 Ft/gyerek/év)

1,25

utalvány

1 alkalom

(augusztus)

Helyi bérlet támogatás (9.400 Ft/hó)

1,25

bérlet szelvény, számla

havonta

Üdülési csekk            (73.500 Ft/fő/év)

1,25

csekk

 1 alkalom

(április)

Egészségpénztár       (22.050 Ft/hó)

1,25

munkáltatói hozzájárulás

havonta

Önkéntes nyugdíjpénztár (36.750 Ft/hó)

1,25

munkáltatói hozzájárulás

havonta

INTERNET utalvány

1

utalvány, számla

havonta

ENNI-KÉK étkezési utalvány

1,9789

utalvány

havonta

AJÁNDÉK utalvány

1,9789

utalvány

havonta

KULTÚRA utalvány

1,9789

utalvány

havonta


3. Nem éri meg az új adózási rend mellett

A természetbeni juttatások adózása még mindig kedvezőbb, mintha ugyanezt az összeget a dolgozónak bérben fizetnék ki. Ez azt jelenti, hogy béren kívüli juttatás esetén a munkavállaló magasabb nettó juttatásban részesülhet. Például ha a munkáltató havonta alkalmazottanként 12 000 forint költséggel számol, amit a kedvezményes adózású melegétel utalványban ad ki, akkor a dolgozó 9 600 forint értékű utalványt kap, míg ugyanez bérben kifizetve 6 480 forintot jelentene a munkavállalónak.

4. Gyed, felmentési idő, felmondási idő, betegszabadság alatt jár a cafeteria

A cég – cafeteria-szabályzatában lefektetett – döntésétől függ, hogy ad-e ezekre az időszakokra béren kívüli juttatást. Míg a gyes, gyed általában az a gyakorlat, hogy nem, addig a nyugdíj előtti felmentési idő vagy a felmondási idő alatt általában kapják a munkavállalók. A táppénz idején a nem kifejezetten munkába járáshoz kapcsolódó elemek, mint például az internetutalvány általában jár. Látható tehát, hogy abszolút cége válogatja, milyen gyakorlatot követnek ezekre az időszakokra. Összességében azt lehet mondani, hogy a cégek többsége azokban azokban esetben szokta biztosítani a cafeteria juttatásokat, amikor az alkalmazott munkabérre is jogosult.

5. Lakáscélú támogatás felhasználható hiteltörlesztésre

A lakáscélú támogatás az ingatlan megszerzését szolgálhatja csak, hiteltörlesztésre nem használható fel. A törvény szerint a lakáscélú támogatás felhasználható egy belföldi ingatlan tulajdonjogának megszerzésére, lakás építésére, építtetésére, a lakás alapterületének legalább egy lakószobával történő bővítését eredményező növelésére, vagy korszerűsítésre.

A lakáscélú támogatást a tanácsadók általában nem javasolják cafeteria rendszerbe tenni, mert nem mindenki számára kihasználható tétel, valamint adózása összetett.

6. A törvény meghatározza, hogy mekkora összegben adható egy munkavállalónak cafeteria

A törvény csak azt határozza meg, hogy az egyes béren kívüli juttatási elemek adhatóak adott adózási feltételekkel. Tehát az adókedvezményeket a legtöbb esetben egy munkavállaló esetén csak adott összeghatárig lehet érvényesíteni, bár vannak kivételek: az internetutalvány például – számla ellenében - korlátlanul adható. Ugyanakkor a munkaadó bármekkora összegben adhat egy-egy munkavállalónak béren kívüli juttatást

7. Egészségpénztáras megtakarításból csak gyógyszert lehet venni

Magyarországon – az OTP Egészségpénztár nemrég publikált felmérése szerint – jellemzően sokkal többet költenek a munkavállalók gyógyszerre ebből az összegből, mint prevencióra, például torna-bérletre vagy a regenerálódást segítő wellness-hétvégére, pedig erre is költhető ez a juttatási forma.

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Műtéti költség adózása munkaviszonyban

Nagy Norbert

adószakértő

Részmunkaidőre váltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Cégautóval kapcsolatos áfalevonás.

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink