hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Örökösödési illeték: júliustól többet fizet a házastárs

  • adozona.hu

Egyenes ági, vérrokoni kapcsolatokon belüli vagyonátruházás esetén sem ajándékozási, sem örökösödési illetéket nem kell fizetni. A házastársnak visznt többet kell fizetnie. A kormány tervei szerint 2010. július 1-jével, azaz visszamenőleg szűnik meg az e típusú illeték fizetési kötelezettség.

A tervezett szabályozás éppen úgy, mint az eddigi – legalábbis bizonyos esetekben - kijátszható, írja az Ingatlanmagazin.com. Így például az apa az új jogszabály szerint jogosult arra, hogy tulajdonjogát ingyen átruházza a gyermekre, a gyermek pedig szintén ingyen jogosult arra, hogy átruházza azt édesanyjára, így két lépcsőben az anya is illetékmentesen juthat vagyonhoz - jelezte az ügyvéd. Nemcsak az örökléskor, hanem az ajándékozás esetén is a családon belüli vagyonátruházás illetékmentességet élvez majd. Az átírási illeték eltörlése azt vonja magával, hogy a jövőben csorbítatlanul megmarad azoknak a vállalkozásoknak vagyona, melyeket a szűk családon belüli utód vesz át.

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ekho minimálbér alatti jövedelem esetén, arányosítás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Rendezvénybelépő elszámolása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Jövedéki termék értékesítése fesztiválon

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink