hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Többszáz milliárd is maradhatna a költségvetésben - ha jobban tárgyalnánk

  • MTI/Adózóna

Tájékozattabb és határozottabb uniós érdekérvényesítéssel többszáz milliárd forinttal gyarapodhatna a költségvetés - állítják adószakértők. A kormány adórendszert érintő bejelentéseit jó iránynak tartják, de várják a részleteket.

Amiért nem kért Magyarország derogációt a harmonizált adószabályok alól, csak a társasági adóban több mint 800 milliárd forint veszteség érte 2004 és 2008 között, aktív adódiplomáciával a helyzet javítható lenne - mondta Herich György, a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesületének (MOKLASZ) elnöke csütörtökön a IV. Nemzetközi Adókonferenciát megelőző sajtótájékoztatón. A magyar költségvetésből ennek okán kieső összegek közé számolták a harmadik országokkal kötött szerződések miatt elmaradó bevételeket. „Ha az EU-tagállamokkal szemben egy adott irányelvet érvényesítünk, akkor nem tehetjük meg, hogy például az Egyesült Államokkal szemben, számukra hátrányosabb feltételek biztosítunk. Emiatt is szüksége van az irányelvekkel kapcsolatos új tárgyalásokra”- tette hozzá. A szakember hangsúlyozta: a hasonló helyzetben lévő közép-kelet európai országoknak kellene összefogniuk és képzett adószakemberek közreműködésével tárgyalóasztalhoz ülniük. „Az irányelveket 2003-ban alkották meg, vagyis a csatlakozásunk előtt egy évvel”- tette hozzá, arra utalva, hogy az unió „erős államainak” érdeke ezt diktálta.

„Mivel az osztalékot nem adóztatjuk, így a cég azt itt felveszi, kiviszi az országból, majd visszahozza hitelként és kamatra kiadja, ellenben a kamatot érintő irányelv szellemének megfelelően az is adózás nélkül kivihető az országból, na ez az, ami Magyarország számára különösen hátrányos” – magyarázta Herich György. A MOKLASZ és a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának PhD-hallgatói együtt vizsgálják azt, hogy milyen módon érvényesülnek a magyar érdekek EU-ban, mire lehetne képes az adódiplomácia, s azt is, hogy a határon átnyúló jövedelmeket miként lehetne Magyarországon tartani. Az első eredményeket a már említett társasági adóval kapcsolatban tárták fel. „Annak idején azt hallottuk, hogy Brüsszel kiszámolta, adóharmonizáció jó lesz nekünk. Mi viszont megnéztük a korabeli számításokat és kiderült, hogy Brüsszel csak egy céget, nevezetesen az Audit vizsgálta. Mi ugyanazzal a módszertannal, de már több cég vizsgálatát alapul véve jutottunk a 800 milliárdos veszteségre” – fejtette ki a szakember.
   
Az anya- és leányvállalat irányelv miatt például négy év alatt 477 milliárd forint társasági adó a Magyarországon megtermelt érték után az anyavállat országának költségvetésébe folyt be - tette hozzá az elnök. Felhívta a figyelmet arra is, hogy paradigmaváltás történt az adózásban: már 30 ország nem progresszíven, hanem lineárisan adóztatja a személyi jövedelmeket – s a most bejelentett tervezett változtatások szerint Magyarország is erre az útra lépett.

Bod Péter Ákos, a Corvinus Egyetem tanára, egykori MNB-elnök azt mondta: a kormány bejelentett cselekvési programja, kétirányú: egyrészt a kevesen adóznak sokat aránytalanságán változtatni, másrészt a nemzetközi adóverseny hatására reagálni. Azt mondja: a válság hatására 2009-2010  a kiigazítás időszaka, amikor új technikai megoldások is előkerülnek, például a bankadó. A konkrét részletek hiányára utalva azonban azt is hozzátette: „egyelőre azonban nem ismerjük az apróbetűket”. Bod Péter Ákos a konferencián az új adójavaslatokkal kapcsolatba elmondta, hogy miután a kormány A-terve elvérzett Brüsszelben, túl gyorsan kellett elővenni a B-tervet. A gyorsaság miatt talán radikálisabb lett annál, mint amilyen akkor lett volna, ha van idő a részletesebb kimunkálására - vélte a professzor. A javasolt új adószabályok a közép-osztályt erősítik. A csúcsminisztériumok veszélye pedig az, hogy megnyúlik a döntési lánc - tette hozzá.

A konferencián - melyen14 ország személyi jövedelemadó rendszerét ismerhetik meg a részvevők - a frissen megalakult kormány - a felkérés ellenére - nem képviseltette magát. Első előadóként Herich György kiemelte, hogy a magyar EVA - az egyszerűsített vállalkozási adó - szimpatikus az EU-ban, és a kkv-kra készülő új szabályok is pártolják az átalány adót, továbbá a könyvelés megszüntetését. Az áfa-szabályokkal kapcsolatban pedig arról beszélt, hogy a magyarországi bérmunka után a megrendelő nem itt, hanem a saját országában fizeti meg a forgalmi adót. Arról is szó esett, hogy a 10 százalékos társasági adó nagyon jó gondolat, de a részletek ismertetésekor derül ki, hogy mennyiben valósul meg. A kedvezményes kulcs ugyanis ma is létezik, csak olyan feltételekhez kötött, ami miatt csak kevesek tudják igénybe venni.
   
Varga Lászlóné az APEH elnökhelyetteseként a vagyonosodási vizsgálatokról is beszélt. Az elmúlt 3 évben közel 20 ezer ilyen vizsgálatra került sor, ezek eredményeként 95 milliárd forint adóhiányt állapított meg az adóhatóság, és ugyanennyi bírságot szabott ki. A vizsgálatok következménye, hogy az önadózás keretében bevallott adó több lett. Az APEH - amennyiben a vizsgált adózó külföldi kölcsönre hivatkozott - mindig megkereste az adott ország adóhatóságát, amely többnyire nem erősítette meg a magyar adózó állítását. A friss adatokat ismertetve az elnökhelyettes elmondta, hogy idén május végéig 232 milliárd forint adóhiányt állapított meg az APEH, ennek 83 százaléka áfa, 6 százaléka pedig szja hiány volt.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi ingatlan esetén tételes átalányadó

Lepsényi Mária

adószakértő

Munkaerőpiacra lépők szocho-kedvezménye

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs