hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az APEH és a VPOP a dolgozói akár sztrájkolnának is

  • MTI

Az adóigazgatási szakszervezetek elsősorban tárgyalások útján szeretnék elérni, hogy tagjaik megkapják járandóságukat.

"Egyéb eszközök, így demonstráció vagy akár sztrájk is szóba jöhet, addig azonban nem szeretnénk eljutni, bízunk a megegyezésben" - mondta az MTI-nek Michalkó Péter, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Dolgozók Országos Szakszervezete Tanácsának (ADOSZT) elnöke hétfőn. Az ADOSZT valamint a Vám- és Pénzügyőrség Független Szakszervezete (VPFSz) október 20-án levélben fordult a pénzügyminiszterhez az adóigazgatásban dolgozók idei harmadik és negyedévi mozgóbér előlegének kifizetése érdekében.
   
A levél szerint a két adóigazgatási szerv - az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) valamint a Vám- és Pénzügyőrség (VP) - mintegy húszezer munkavállalója történetük legnehezebb időszakát élik meg. A dolgozók az állami költségvetés bevételeinek optimalizálása érdekében, folyamatos túlmunkát végezve eleget tettek a követelményeknek, a negyedévre meghatározott ellenőrzési számokat, illetve az eredményességi mutatókat teljesítették - hangsúlyozzák a szakszervezetek.
   
A dolgozók keresete ugyanakkor az év eddig eltelt időszakában nagyobb mértékben csökkent, mint a közszférában általában, a többletfeladatok elvégzését nem ellentételezték - áll a levélben. A szakszervezetek felhívják a figyelmet arra: az apparátus tagjai között korábban elképzelhetetlen mértékű frusztráció észlelhető a 2009. évi állami költségvetés irreális bevételi elvárásai, továbbá az anyagi, erkölcsi megbecsülés hiánya miatt. A végrehajtó állomány a folyamatos jövedelemcsökkenés miatt napi megélhetési gondokkal küzd a levél szerint.
   
Michalkó Péter az MTI-nek elmondta: a Pénzügyminisztériumból kapott szóbeli jelzés alapján arra számítanak, hogy a tárgyalások még e héten megkezdődhetnek. Ezt támasztja alá az is, hogy a pénzügyminiszter elismeri az adóigazgatásban dolgozók teljesítményét, a kifizetésre azért nem került sor, mert szeptember végén nem volt erre pénz a kasszában. A szakszervezetek szeretnék tudni, milyen biztosítékot kapnak arra, hogy december 31. után lesz erre a célra pénz.
   
Az ADOSZT elnöke hangsúlyozta: a két szervezet dolgozóinak éves átlagkeresete közel 30 százalékkal csökken, ha nem kapják meg a nekik járó juttatást. Hozzátette: náluk nagyobb a keresetcsökkenés a közszolgálati átlagnál, hiszen nemcsak a 13. havi bért veszítették el, hanem a mozgóbérnek is csak 20 százalékát kapták meg. Az APEH esetében a 15 ezer munkavállaló elmaradt bruttó járandósága 6-8 milliárd forintra rúg Michalkó Péter szerint, aminek a fele az adók, járulékok révén visszakerül a költségvetésbe.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Telek aktiválása

Nagy Norbert

adószakértő

Családi kedvezmény válás után

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink