hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Matolcsy: 3 éves adócsökkentési program készül

  • MTI

A pénzügypolitika három fő feladata az államadósság szintjének csökkentése, a fenntartható államháztartási deficitcél elérése és az euró bevezetése - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterjelölt a kinevezését megelőző meghallgatáson az Országgyűlés költségvetési bizottságában kedden.

A célok teljesítését foglalkoztatáspolitikai eszközökkel, 10 év alatt 1 millió új munkahely létrehozásával és a gazdasági növekedés újraindításával, továbbá a beruházások bővítésével kívánják elősegíteni.
   
A reálgazdasági folyamatok alapján 4,5 százalékos jegybanki alapkamatot tartana indokoltnak Matolcsy György, aki szerint a tervezett 3,8 százalékos államháztartási deficittel szemben az új kormány öröksége "lényegesen súlyosabb", amelyet a jelenlegi adósságválságok okozta feszült helyzetben Magyarország nem engedhet meg, feltétlen orvosolni kell.
   
A nemzetgazdasági miniszterjelölt az első jeleket riasztónak nevezte, ide sorolta az önkormányzati szektor 1.000 milliárd feletti adósságterhén túl azt, hogy működőképességük csak augusztusig, szeptemberig tart ki. Szerinte újabb és újabb fekete foltokra derül fény, itt említette a Malév és a Munakerőpiaci Alap helyzetét.
   
A jegybanki alapkamat csökkentés nélkül a célok nem elérhetők - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a jegybanknál kéthetes betétben elhelyezett banki források felszabadítása a cél.
   
Az új kormány öt eszközzel kívánja segíteni a pénzügypolitikát: a bürokrácia és az adószint csökkentésével, belföldi piacteremtéssel, az uniós források gazdaságba való átcsoportosításával és olcsóbb hitellehetőséggel.
   
Ma a bürokráciára fordított összeg, amelynek nagy részét a vállalkozások fizetik, eléri évente a 2.800 milliárd forintot, ezt 30 százalékkal kívánja csökkenteni az új kormány - jelezte Matolcsy György.
   
A miniszterjelölt elmondta: a magyarországi adószint az egyik legmagasabb a világon, 183 ország között a 151. legmagasabb. Hangsúlyozta a belföldi piacteremtés fontosságát, nem mellőzve az exportpiacokat.
   
A mikro, kis- és középvállalkozások alultőkésítettek, ennek megoldásaként a miniszterjelölt szerint az Európai Unióból érkező forrásokat át kell csoportosítani e vállalkozások javára. Végül az olcsó hitelkínálat szükségességét említette Matolcsy György.
   
Hangsúlyozta, hogy az új kormány gazdasági elképzelései teljes gazdaságpolitikai váltást jelentenek: a program először a foglalkoztatást, beruházást bővíti, növekedést ér el, hiteleket kínál és ezzel éri el a deficit és az államadósság szintjének csökkenését és így az euró bevezetését. A foglalkoztatáspolitikában a 10 év alatt 1 milliót meghaladó új munkahely ismertetése szerint 10 százalékponttal, 65 százalékra emelheti a foglalkoztatási szintet.Hangsúlyozta, hogy az új gazdaságpolitika az eddigivel szemben "két lábon áll majd" a belső piacra, a hazai kis- és középvállalkozásokra és a belföldi tőkére is támaszkodni kíván a külföldi tőkén túl. A bürokráciát pedig négy év alatt akarják egyharmaddal csökkenteni.
   
A miniszterjelölt képviselői kérdésre válaszolva közölte: a jövedelmeket terhelő adók csökkentése, illetve a fogyasztást és a forgalmat terhelő adók növelése révén lehet javítani a versenyképességet, ez az új kormány három éves adócsökkentési programjának lényege. A munkát terhelő adók: személyi jövedelemadó, járulékok csökkentése segíti a versenyképesség javulását, mivel ezen a területen a magyar adószint jóval meghaladja a térség országainak adóterhelését - hangsúlyozta a kijelölt miniszter.
   
A jegybankkal együttműködés, meggyőzés, esetleg közös program kell a növekedés beindításához Matolcsy György szerint.
   
Az Országgyűlés költségvetési bizottságában kinevezését megelőző meghallgatásán Veres János volt pénzügyminiszter, szocialista képviselő kérdésére kifejtette: a pénzügypolitika irányítójaként együtt kell működnie az MNB elnökével. Hangsúlyozta: fiskális élénkítésre nincs lehetőség, együttműködés, meggyőzés, ha lehet közös program kell.
   
A fideszes képviselők támogatásával, a szocialisták nem szavazata, az LMP és a Jobbik tartózkodása mellett az Országgyűlés költségvetési bizottsága támogatta Matolcsy György kinevezését nemzetgazdasági miniszterré a jelölt keddi bizottsági meghallgatásán. A bizottság 16 igen, két nem, négy tartózkodás mellett támogatta a jelöltet.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink