hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Eva, ekho: van, ahol jobban csinálják?

  • adozona.hu

Az egyszerűsített vállalkozói adó (eva), hasonlóan az ekho-hoz gyakorlatilag bevezetése óta vitatott adózási forma. Ellenzői szerint e két adónem alanyai indokolatlanul kedvezményezettek, pártolói gazdaságfehérítő hatásával érelnek. Arra voltunk kíváncsiak, hogy melyik országban van hasonló adózási forma, mint az eva és az ekho ?

Pont ugyanilyen adó nem létezik, de előfordulnak hasonlóságok világviszonylatban, mivel a nemzetközi gyakorlat az, hogy a kisvállalkozásoknál és szabadfoglalkozású személyeknél is erős igény van az egyszerűsítésre, az adminisztráció csökkentésére, az ellenőrzési költségek mérséklésére, és egyben az adókikerülés korlátozására - mondta az Adózónának Szolnoki Béla, a BDO Forte adópartnere. Az OECD-ben külön tanulmányok készültek az adópolitika és adminisztráció egyszerűsítésére mind a forgalmi adók és jövedelemadók terén. Ugyancsak külön kedvezmények találhatók több országban a független alkotókra és előadó művészekre.

Az alábbiakban néhány példa az eva-analógiára:
-
Romániában a bevétel után 3 százalékos adót kell fizetni, ha az árbevétel több, mint fele tanácsadástól különböző tevékenységből adódik, az alkalmazottak száma 1-9 fő, és az árbevétel legfeljebb százezer euró (hasonló, mint nálunk a határ), és nincs benne állami tulajdon.
- Chileben a kis-közép vállalkozásokra speciális egyszerű adózást alkalmaz.
- Mexikóban 91.200 dollár alatti bevételnél 2 százalék bevétellel arányos adót kell fizetni.
 
Ekho-analógia:
- független alkotók eltérő kedvezményes kezelésére példa Romániában, Spanyolországban, Franciaországban, Görögországban, Olaszországvab, Máltán, Írországban és az Egyesült Királyságban van
 
A nemzetközi gyakorlatban is vannak olyan adózási egyszerűsítések, amelyek a kis/mikro vállalkozásokat illetve független alkotókat szelektíven segítik, hasonlóan mint nálunk, illetve léteznek olyan adórendszerek, ahol már az általános rendszer olyan adókulccsal működik például Bulgáriában a 10 százalékos személyi jövedelemadó és társasági adó, Szerbiában 10 százalékos a munkabér adója, ugyanekkora mértékű a társasági adó, Szlovákiában 19 százalékos általános adókulcs - ahol már nincs szükség adónemenkétn külön eltérésre - hangsúlyozza a BDO Forte szakértője.
 
A fentiek alapján a hivatkozott adónemekkel összefüggésben elképzelhető mind a jelenlegi rendszer fenntartása, sőt kiterjesztése is, de egy új egyszerűbb adózási és járulékfizetési rendszerbe ágyazottan az általános feltételek kedvezményezése is, a jelenlegi speciális adók eltörlésével. A kérdésben valószínű meghatározó jelentőséggel bír, hogy milyen számszerű és időbeli hatásokkal bírnak az előzőek, és hogy illeszkednek az államháztartás kiadási reformjához. - véli Szolnoki Béla.
 
 A cikk folytatását, az eva és az ekho lehetésges jövőjéről szóló írást olvassa el a hvg.hu-n!
 

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kondipark adóvonzata

Nagy Norbert

adószakértő

Adószámos magánszemély

Lepsényi Mária

adószakértő

Sátor bérbeadás

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink