hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adócsökkentés: van reális elképzelés

  • Salgó Andrea

Orbán Viktor csütörtökön ismét ígéretet tett az idei adócsökkentésre, felülírva Kövér László két nappal korábbi, ellenkező tartalmú kijelentését. A Fidesz a hvg.hu-val azt közölte, hogy az új kormány nemcsak az adócsökkentést, hanem az egyszerűsítést is komolyan gondolja, az ütemezés azonban továbbra is bizonytalan. Szakértőket kérdeztünk arról, hogy mi lenne a szakmailag leginkább indokolt módosítás.

Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke a vállalkozók terheinek négy, a munkavállalókénak pedig hat év alatti csökkentéséről beszélt egy lakossági fórumon. Kijelentését sietve cáfolta Orbán Viktor, aki még a választások első fordulója előtti pénteken többször hangoztatta a júliusi radikális adócsökkentéssel kapcsolatos terveit. Gyurcsány Ferenc szerint a Fidesznek ahhoz, hogy állja a szavát, szeptembertől a GDP két százalékának megfelelő mértékű adócsökkentést kellene végrehajtania anélkül, hogy növelné a hiányt. 

Adót emelni nem, de csökkenteni bármikor lehet, akár év közben is – mondta a hvg.hu-nak Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst &Young adószakértője, bár ehhez az kell, hogy az éves adóknál visszamenőleges hatállyal történjen a csökkentés. A szakértő szerint jelen helyzetben a legszerencsésebb a munkát terhelő járulékok 27-ről 22 százalékra, a társasági adó 19 százalékos kulcsának 10-re csökkentése volna. Ez utóbbi a gyakorlatban azt jelentené, hogy a 10 százalékos kulcsot, mellyel jelenleg legfeljebb az 50 millió forintos árbevételű cégek adózhatnak, egységesítenék, és árbevételtől függetlenül minden vállalkozásnak 10 százalékos társasági adót kellene csak fizetnie.

Ez Vámosi-Nagy szerint nagy lépés lenne ahhoz, hogy a magyar adórendszer vonzereje növekedjen a nemzetközi befektetők előtt. Az adócsökkentés elengedhetetlen feltételének azt tartja, hogy legyen rá fedezet, magyarán az intézkedés ne növelje tovább az amúgy is jelentős költségvetési hiányt. A kieső bevételeket szerinte azonban aligha kompenzálnák a mostanában sokat hangoztatott ígéretekkel – a korrupció felszámolásával, illetve az önkormányzatok és képviselők létszámának megkurtításával – megtakarított pénzek. Célszerű lenne megvizsgálni viszont a pénzügyi és szolidaritási alapok megfelezésének lehetőségét, mert, mint mondta, a jelenlegi konstrukció igencsak pazarlónak tűnik.

 A cikk folytatásához kattintson a hvg.hu-ra.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfaarányosítás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink