hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Juttatások határozott és határozatan munkaviszonyban

  • adozona.hu

Tehet-e különbséget a munkáltató határozott és határozatlan ideig foglalkoztatott munkavállalóiknak adott juttatásoknál? Milyen járulékokat kell fizetni segítő családtag után? Olvasóink kérdéseire dr Viszló László, a hvg.hu és az Adózóna munkajogi szakértője válaszol.

Közalkalmazottként, kórházban dolgozó orvos vagyok. A kérdésem az, hogy abban az esetben, ha napi 6, heti 30 órás munkaviszonyban dolgozom, kötelezető vagyok-e a heti 40 órás munkaidőre vonatkozó (2003. évi LXXXIV. törvény) heti 8 óra ügyelet (rendkívüli túlmunka) teljesítésre vagy arányosítani kell az alapmunkaidő függvényében heti 6 órára a kötelező ügyeletet?
 
A jogszabályban leírt mértékek a teljes munkaidőre vonatkoznak, azaz a csökkenetett munkaidőnél arányosítani kell az alapmunkaidő függvényében.
 
Szeretném tanácsukat kérni abban, hogy ha a feleségemet segítő családtagi munka-viszonyban alkalmazom, és ha a bérét 25 ezer forintban határozom meg, akkor kell-e fizetni a 17 százalékos adót vagy a 4950 forintos tb-t. Vagy ilyen estben automatikusan biztosítottá válik? Annyit sikerült megtudnom, hogy 27 százalékos tb, 9,5 százalékos nyugdíj, 6 százalékos egészségügyi hozzájárulást kell fizetnem.
 
A segítő családtag, ha rendszeresen munkát végez, biztosítottá válik. Járulékot fizetni kell, a Tbj 50.§-a szerint, ugyanúgy, mint minden más munkaviszonyban lévő, vagy megbízásos jogviszonyban lévő foglalkoztatott után. Kivétel, ha a járulékköteles jövedelme nem haladja meg a mindenkori minimálbér 30 százalékát.

Egy a munkahelyemen sokakat érintő problémával fordulok önökhöz. Mivel a cafeteria szabályzatunk december 31-vel megszűnt a jelenleg folyó munkabér tárgyalások kereteiben új szabályozáson dolgozunk, amiben a munkáltatóval próbálunk egyezségre jutni. Amíg ez az egyezség létrejön a munkáltató úgy döntött, hogy csak a keretösszegnek megfelelő összegű meleg étkezési utalványt ad a munkavállalóknak. A Cafeteria szabályzatunkban a munkáltató álláspontja az volt 2009 december 31-éig, hogy a határozott idejű munkavállaló a cafeteria keretösszegből csak 6 ezer forint hideg utalványt kaphatott addig míg nem érte el a munkaviszonya az egy évet. Utána neki is a teljes összeg rendelkezésére áll.  A vállalatunknál a határozott és a határozatlan idejű munkavállalóink közt különbséget tesznek. A határozatlan szerződéssel rendelkező munkatársak a havi Cafeteria keret összegéből megkapják a 8 ezer forintnyi meleg étkezési utalványt. A határozott idejű munkavállalók pedig csak 4800 forintt meleg utalványt kapnak (ez a hatezer forintnak megfelelő meleg utalvány adóval csökkentett része).

Jogosan és igazságosan jár el a munkáltató, ha megkülönböztetett összegben adja ki a meleg étkezési utalványt? A határozott idejű munkavállaló is ugyanolyan és ugyanannyi munkát végez az üzemben, mint a határozatlan. Nem létezik véletlenül foglalkoztatási egyenlőségi irányelv (EGK)? Hol találhatok erről pontos leírást vagy valami pontos meghatározást?

Az egyenlő bánásmód követelményéből és a diszkrimináció tilalmából egyértelműen következik, hogy ilyen esetben nem lehet különbséget tenni a határozott és a határozatlan időre alkalmazott munkavállalók között.

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Jogos-e a szervízdíj ilyen formája?

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Adószámos magánszemély adózása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Egyesület – számlázás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink