hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíjas munkavállaló szuperbruttója és az ingatlan utáni adóbevallás

  • dr. Marosi Andrea

Adóbevallásban meg kell-e jelölni olyan ingatlant, ami után nem kell adót fizetni? Kiegészítő tevékenységet végző nyugdíjas jövedelmét kell-e szuperbruttósítani? Olvasóink kérdéseire az APEH válaszol.

Ha 2004 előtt vásárolt lakásomat tavaly decemberben eladtam és már nem kell utána adót fizetni, kell-e az adóbevallásban szerepeltetni, akkor is, ha 0 forint az utána járó adó?

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (továbbiakban: szja-törvény) 62.§ (6) a) pontja szerint lakóház vagy lakás átruházása esetén a jövedelem a számított összeg 0 százaléka a megszerzés évét követő ötödik és további évben. Tekintettel arra, hogy Ön a lakást több mint 5 éve szerezte meg jövedelme nem keletkezett, így adókötelezettsége sincs és az ingatlanértékesítést a bevallásban sem kell szerepeltetnie.

Kiegészítő tevékenységű (nyugdíjas )vállalkozónál az összevont adóalapba tartozó jövedelmet kell-e bruttósítani? A SZJA törvény 29 § 3 bekezdésre bruttósításra azt a jövedelmet írja elő, amely után TB járulék általános mértékével, vagy biztosítási kötelezettség hiányában az EHÓ jövedelmet terhelő mértékével kell bruttósítani. A TB törvény szerint viszont csak egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetni a kiegészítő tevékenységű  (nyugdíjas) jövedelme után.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995 évi. CXVII. törvény (továbbiakban: szja-törvény) 29. §-ában foglaltak szerint az adóalap kiegészítést (ún. szuperbruttósítás) valamennyi önálló, nem önálló tevékenységből származó, valamint egyéb bevételből megállapított jövedelem, továbbá átalányadózás esetén az egyéni vállalkozói, mezőgazdasági kistermelői bevételből megállapított jövedelem esetén is alkalmazni kell. Az adóalap-kiegészítési kötelezettség független attól, hogy az adott összevont adóalapba tartozó jövedelem után meg kell-e fizetni a 27 százalék társadalombiztosítási járulékot vagy az ugyancsak 27 százalék egészségügyi hozzájárulást.
 
Nyelvi képzésen veszek részt akkreditált nyelviskolában. A tandíj-befizetéseim alapján van lehetőségem adókedvezményre a 2010-es SZJA bevallásnál?

A 2010. évben hatályos személyi jövedelemadóról szóló törvény nem ad lehetőséget a nyelvi képzések díja után adókedvezmény igénybevételére.  Megjegyzem, hogy a felnőttképzési díj esetén adókedvezményre utoljára a 2006-ban megfizetett összeg jogosított.

 

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Bt. kültag alkalmi munkavállalóként

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink