hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mit nem számolhatnak el a cégek jövőre?

  • hvg.hu

Az APEH jövőre akkor is közzéteszi a „feketefoglalkoztató” adatait az interneten, ha a munkáltató a rá kiszabott bírságot befizeti - ez csupán az egyike a 2010-es várható adóváltozásoknak. Megszűnik az alkalmi munkavállalói könyv, de a munkavállalóknak évi 840 ezer forint jövedelemig nem kell adózniuk. Kevesebb költséget számolhatnak el a cégek, mint tavaly és a megrendelő cég fizeti az áfát, ha külföldön rendeli meg a szolgáltatást. Lássuk, mi változik még!

Januártól megszűnik az alkalmi munkavállalói (AM) könyv, vagyis annak a lehetősége, hogy ezzel foglalkoztassák munkavállalóikat a munkaadók, helyette a törvényben meghatározott tartalmú blanketta-munkaszerződést kell majd kötni velük. A törvénymódosítás hátterében többek között az áll, hogy a munkáltatók gyakran a feketemunka leleplezésére használták az AM-könyvet.

Az új konstrukció számukra várhatóan több adminisztrációval jár majd, de vitathatatlan előnye, hogy a dolgozók időkorlátozás nélkül vállalhatnak majd alkalmi munkát.További könnyítés, hogy ha jövedelmük nem éri el az évi 840 ezer forintot, akkor nem kell személyi jövedelemadót (szja) fizetniük. Az új törvénnyel a foglalkoztatók sem feltétlenül járnak rosszul: ők ugyanis módosíthatják, vagy akár vissza is vonhatják a korábban elektronikus úton vagy telefonon tett bejelentésüket.

Adóváltozások 2010-ben
A Saldo Zrt és az Adózóna, a hvg.hu adózási portálja közös konferenciát tart november 23-24-én a jövőre hatályos és  várható adóváltozásokról. A konferencia részletes programját innen töltheti le. Kattintson és jelentkezzen most a konferenciára
Amelyik cég ennek ellenére trükközni próbál, magára vethet, mert ha mondjuk nem köt szerződést a dolgozóval, vagy a foglalkoztatást nem jelenti be az adóhivatalnak, könnyedén felkerülhet az APEH feketelistájára. Ahhoz, hogy onnan lekerüljön, nem elég, ha befizeti a bírságot - figyelmeztet az Adózás rendjéről szóló törvény (Art.) egyik 2010-es módosítására Varga Árpád, a Saldo Zrt. vezérigazgató-helyettese.

Ugyanezen a konferencián beszél majd a Pénzügyminisztérium főosztályvezető helyettese arról,  jövőre mit igen és mit nem számolhatnak majd el a vállalkozások költségként, avagy hogyan változnak az adóalapnövelő- és csökkentő tételek 2010-től. Elöljáróban - mint a hvg.hu-nak Pölöskei Pálné elmondta - a kis- és középvállalkozások a 2009-es feltételek alapján csökkenthetik adóalapjukat azzal, ha december 31-ig pénzben történt tőkeemeléssel szerzett részesedésüknek értékesítésekor árfolyamnyeresége van és ha azt az adózó 2014. évvégéig átruházza.

A cikk folytatását a hvg.hu-n olvashatja.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Határon átnyúló pályázati támogatás társaságiadó-fizetési kötelezettsége

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

K+F költségek

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Családi kedvezmény érvényesítése önellenőrzéssel

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink