hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adófolyószámla: ráfizethet az adózó, ha későn kapcsol

  • HVG

Sokan fütyülnek rá, hogy adófolyószámlájuk túlfizetést mutat, holott e követelés előbb-utóbb elévülhet, s a számlán felejtett összeg elveszhet tulajdonosa számára.

Sokba kerülhet az adózóknak, ha túl kényelmesek vagy nagyvonalúak adófolyószámlájukkal kapcsolatban, például ha nem figyelnek arra, hogy adóból, társadalombiztosítási járulékból vagy illetékből túlfizetést jelez az APEH-től évi rendszerességgel megkapott kivonatuk. Az ügyfélkapun adófolyószámlájukhoz elektronikus hozzáféréssel rendelkezők ugyan nem kapnak postai értesítést, de ők bármikor megnézhetik, mit mutat az egyenlegük. (Nem érkezik kivonat azokhoz sem, akiknél 1000 forintnál kevesebb tartozást vagy túlfizetést jelez a szaldó.) Nehezíti az adózók dolgát, hogy vannak földi halandó számára értelmezhetetlen pontjai a folyószámlának.

A magánszemélyeknek küldött kivonatok az idén a 2008-as év egészéről és a 2009-es év június 17-éig tartó időszakáról számolnak be. Nehéz mit kezdeni például azzal a – HVG-hez eljuttatott – adófolyószámla-kivonattal is, amelyben a késedelmi pótlék 2008-as záróegyenlege 100 ezer forintnál több tartozást mutat, miközben e pótlék 2009-es nyitóegyenlegében 1000 forintnyi túlfizetés szerepel, és az adózó biztos benne, hogy szilveszter éjfélkor nem utalt át pénzt az APEH-nek. Ha valaki tartozik az adóhatóságnak, most még rendezheti számláját. Ennek határideje jellemzően november 15-e, ha ez munkaszüneti napra esik (mint az idén is), akkor a következő munkanap. A túlfizetést ajánlatos visszakérni, amit az idén a 0917-es nyomtatványon lehet megtenni. Ellenkező esetben úgy elszállhat az elévülés öt éve, hogy az ember észre sem veszi és lemondhat a pénzéről.

Az adófolyószámlákkal kapcsolatos teendőkre az adóhatóság a múlt héten közleményben figyelmeztette az adózókat. Ebben – a maga szempontjából logikusan – az adózói tartozásokra összpontosít. Vagyis például arra figyelmeztet, hogy aki a határidőig nem tesz eleget fizetési kötelezettségének, az ellen az APEH előzetes felszólítás nélkül végrehajtást kezdeményezhet. A túlfizetésekről csak annyi említést tesz a közlemény, hogy azokat az adózó – szintén a 0917-es nyomtatványon beadott – kérelmére a hatóság átvezeti más hátralékos számla kiegyenlítésére. Az átvezetés egyébként 2009. január 1-jétől kérés nélkül, hivatalból is kötelessége az APEH-nak, sőt erről levélben értesítenie kell az adózót. Utóbbinak azonban nem árt meggyőződnie arról, hogy a túlfizetéssel rendezhető volt-e a teljes tartozás, mert ellenkező esetben megint jöhet a végrehajtás.

A cikk folytatását olvassa el a HVG legutóbbi számában!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink