hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Jövőre könnyebb lesz a kapcsolt vállalkozásoknak

  • adozona.hu

Az Országgyűlés elé benyújtott törvénymódosítások könnyítéseket tartalmaznak a szokásos piaci ár megállapításával kapcsolatban is. A javasolt változások a 2010-es évre vonatkoznak és többek között az előzetes ármegállapítás („APA”) szabályait érintik.

A szokásos piaci ár meghatározásával kapcsolatosan már történtek idén változások, melyek az eljárási díj csökkentésére, illetve a díj differenciálására vonatkoztak. A most benyújtott javaslatok az eljárás során biztosítanak könnyebbséget az adózóknak - írja a PwC hírlevelében. A legfontosabb módosítási javaslatokat figyelembe véve, hogy a jogalkotási folyamat során az elképzelések változhatnak. A jelenlegi gyakorlat szerint a szokásos piaci ár megállapítására benyújtott kérelem alapján hozott határozat érvényességéhez szükség van a kérelem tárgyában szereplő jogügylet megkötésében érintett kapcsolt vállalkozás nyilatkozatára. Abban az esetben, ha a kérelem jogügyletében több kapcsolt vállalkozás is szerepel, ennek a feltételnek a teljesülése gyakran hónapokkal lassítja az érvényes határozat meghozatalát. A módosítási javaslat értelmében erre a nyilatkozatra már nem lesz szükség ahhoz, hogy a határozat érvénybe lépjen ezzel értelemszerűen gyorsítaná az érvényes határozat megszületését.

Továbbá, a kétoldalú vagy többoldalú eljárás esetén a tervek szerint lazítanak a dokumentációs kötelezettségen, miszerint az eljárás iránti kérelem hiteles angol nyelvű fordítása helyett elegendő lesz a szakfordítás. Az adóhatóság kérésére azonban csatolni kell az eljárás lefolytatásához szükséges dokumentációs részek angol nyelvű szakfordítását is. Tekintettel a hiteles fordítások során felszámolt díjakra ez a javaslat mindenképpen jelentős fordítási díj költségcsökkentést jelenthet az adózóknak az eljárás során. A fent bemutatott javasolt változások elsősorban egyszerűsítik majd a szokásos piaci ár megállapításának folyamatát.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó őstermelő

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő helyi iparűzési adó 2023

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő iparűzési adó megosztása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink