hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

PSZÁF: több mint 12 milliós bírság magánnyugdíjpénztáraknak

  • MTI

Összesen 12,6 millió forintos bírságot szabott ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 16 magyarországi magánnyugdíjpénztárra - közölte a PSZÁF pénteken.

Az Évgyűrűk, a Premium, az OTP, az Allianz Hungária, az AEGON, az MKB, az AXA, az Életút, az Erste, a Honvéd, a Budapest, a Dimenzió, a Quaestor, az Aranykor, a VIT és az ING 200.000 és 1,5 millió forinti közötti büntetést kapott.

A felügyelet azért büntetett, mert a pénztárak késedelmesen dolgozták fel az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivataltól (APEH) megkapott tagdíj-bevallási és befizetési adatokat, valamint azért, mert több pénztár hibásan, késve vagy egyáltalán nem küldte meg adatait a Felügyelet által működtetett Pénztárak Központi Nyilvántartása (PKN) részére.

A legnagyobb - összesen 3 millió forintos - büntetést az AEGON kapta, mivel a felügyelet mindkét kategóriában mulasztást állapított meg a cégnél. A felügyelet 1,5-1,5 millió forintra büntette az Allianz Hungária Önkéntes és Magánnyugdíjpénztárat, valamint az ING-t.

A PSZÁF közleményében rámutat: a szankcióval sújtott magánnyugdíjpénztáraknál - noha az APEH-től 2009. április 2-án, illetve azt követően havonta folyamatosan megkapták a tagokra vonatkozó bevallási adatokat - 2009. június 30-ig egyáltalán nem könyvelték le a tagok egyéni számláira azok tagdíjait.

Ez sértheti a pénztártagok érdekét, hiszen az APEH-től átutalt tagdíjak lekönyvelésükig a pénztári közös függő számlán maradnak, és nem kerülnek át - a magánnyugdíjpénztári választható portfóliós rendszer miatt időközben esetleg a függő számlától eltérő hozamokat elérő - egyéni számlákra - áll a közleményben.

A PKN részére történő adatszolgáltatási kötelezettség kapcsán a PSZÁF megállapította, hogy egyes pénztárak annak ellenére sem szüntették meg a központi és pénztári nyilvántartás közötti eltéréseket, hogy erre a felügyelet már határozatban kötelezte őket.

Az érintett pénztáraknak a bírságot a határozat kézhezvételétől számított 30 napon belül kell befizetniük
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Méhész őstermelő

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Órabéres dolgozók ünnepnapi távolléti díja

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Union belüli jövedelem adózása, árfolyama?

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink