hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Fejlesztési adókedvezmény: fellélegezhetnek a nagyberuházók

  • adozona.hu

Az idei év jogalkotása folyamán figyelmet kapott a válság által sújtott egyes szektorok adójogszabályokon keresztüli mentesítése a korábbi kötelezettségvállalások nem teljesítéséből származó szankciók alól. A pénteken benyújtott törvényjavaslat megkönnyebbülést hozhat egyes fejlesztési adókedvezményt igénybevevő társaságok számára, átmeneti mentesség biztosításával.

A társasági adótörvény lehetőséget adott fejlesztési adókedvezmény igénybevételére, amennyiben egy társaság vállalta, hogy beruházásának megvalósítását követően a foglalkoztatottak átlagos létszáma, vagy az évesített bérköltség a beruházás megkezdését megelőző adóév mutatóit - megadott mértékben - meghaladja - olvasható az RS MDTM Hungary tanácsadó cég hírlevelében. A jogszabály a fejlesztési adókedvezmény igénybevételéhez alapesetben 3 milliárd forint - meghatározott települési önkormányzatok területén megvalósult beruházás esetén 1 milliárd forint - értékű beruházást várt el. A tervezett módosítás mentességet ad azon vállalkozásoknak, amelyek a kedvezményt igénybe vették, de a feltételeket a későbbiekben nem tudják teljesíteni. „A jelenlegi törvénymódosítási javaslattal a jogalkotó elismeri, hogy e vállalkozások önhibájukon kívül - a válság miatt - kerültek szankcionálható helyzetbe, ezért egy átmeneti, 2 évre szóló enyhítést iktatott be. A vállalkozásoknak elég a beruházás megkezdését megelőző adóévben teljesített mutatókat elérniük 2009 és 2010 folyamán, így mentesülnek a beruházás által elért többlet létszám, vagy bérköltség fenntartásának kötelezettsége alól”- emelte ki Hegedüs Sándor, az RSM DTM adócsoport vezetője.

Adókedvezmények és adófizetés 2006-2009
Év Adókedvezmény
(milliárd forint) Számított adó
(milliárd forint)
2006 111 509
2007 99 546
2008 67 443
Forrás:APEH

Az APEH adatai alapján látható a társasági adókedvezmény mértékének csökkenése az elmúlt években, mely főként a nagyobb beruházások adókedvezményeinek kifutásával magyarázható. „A tavalyi évtől azonban már a válság kezdődő jelei is megmutatkoztak a kedvezmények csökkenésén, hiszen elsősorban éppen azokat a nagy- és közepes vállalkozásokat érintette jelentősen a visszaesés, ahol korábban számottevő adókedvezményeket vettek igénybe”- fűzte hozzá Hegedüs Sándor.

Mindezekből kiderül, hogy a változás leginkább azokat a cégeket érintheti, amelyek az elmúlt években jelentős beruházásokat hajtottak végre, ám a válság hatására most kénytelenek visszafogni a termelést, netán elbocsátásokra készülnek. A kedvezmény érintettjei elsősorban azok a jellemzően külföldi tulajdonú, tőkeerős vállalatok, lehetnek, amelyek képesek voltak legalább 3 milliárd forintos beruházás végrehajtására.

A mentesség feltétele, hogy alkalmazását be kell jelenteni a pénzügyminiszter felé, legkésőbb a 2009. évi adóbevallás esedékességi időpontjáig. Ezen évek vonatkozásában az érintett adózók nem élhetnek az adókedvezmény felhasználásával. További könnyítés, hogy azon vállalkozások esetében, amelyek számára a beruházás megkezdését megelőző adóévi mutatók fenntartása is problémát jelent, a visszafizetési kötelezettség teljesítésére három adóévben, egyenlő részletekben van lehetőség, önellenőrzési pótlék felszámítása nélkül.

A fenti adókedvezmény igénybevételéhez hasonló, időben elnyúló feltétel teljesítéseket köt ki a jogszabály az ún. munkahelyteremtést szolgáló beruházások esetében is. A jogalkotó azonban a benyújtott törvényjavaslat szerint az ő számukra nem kíván átmeneti mentességet adni a feltételek teljesítése alól.


Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

SZÉP-kártya 2024.01.01-től

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Örökölt termőföld eladása

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink