hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az APEH válaszol: a családi pótlék és a nyilatkozat

  • adozona.hu

Főállású evás egyéni vállalkozóként mi után kell fizetnem a vállalkozói járulékot? Hogyan kell kitölteni a családi pótlék adózásához szükséges nyilatkozatot? Egyedülálló szülőként miként kell számolni a családi pótlékot?

Főállású evás egyéni vállalkozóként mi után kell fizetnem a vállalkozói járulékot? A minimálbér vagy annak kétszerese alapján? Annak idején az APEH úgy tájékoztatta a könyvelőmet, hogy a minimálbér után, így mindig is havi 2760 Ft-ot fizettem, most azonban azt jelezte az adóhivatal, hogy nem ez a helyes összeg. Mi után kell fizetnem?

A főfoglalkozású egyéni vállalkozó az egészségbiztosítási járulékalap után fizet vállalkozói járulékot. Evás egyéni vállalkozó esetében egészségbiztosítási járulékalapnak a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (Tbj.) 29/A. §-ában meghatározott járulékalapot kell tekinteni [a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény 58. § u) pontja].

A Tbj. 29/A. § (1) bekezdése szerint az egyszerűsített vállalkozói adó szabályai szerint adózó (a továbbiakban: eva adózó) biztosított egyéni vállalkozó a 19. § (1)-(3) bekezdésében meghatározott járulékokat (tagdíjat) havonta a minimálbér kétszerese után fizeti meg. Az eva adózó egyéni vállalkozó az Art. 31. § (2) bekezdésében meghatározott bevallásban a tényleges jövedelmének feltüntetésével bejelentést tehet arról, hogy a járulékot (tagdíjat) a tényleges jövedelme, de legalább a minimálbér alapulvételével fizeti meg.

Abban az esetben tehát, ha az eva adózó egyéni vállalkozó nem él a bejelentéssel és a járulékokat a minimálbér kétszerese után fizeti meg, úgy a vállalkozói járulék alapja is a minimálbér kétszerese lesz. Bejelentés esetén a tényleges jövedelme, de legalább a minimálbér összege képezi a vállalkozói járulék alapját.

Ismerősöm 3 éve elvált, egyedül él, a gyermeke és édesanyja elköltözött. Nem kap tehát családi pótlékot sem, 100 százalékban az anya kapja. A volt férj gyerektartást fizet. Mi a teendő ilyenkor, hova, kinek kell ezt és hogyan jeleznie, hogy ne számítódjon a fizetéséhez a családi pótlék 50 százaléka. Mi van, ha az exfeleség csak ennyit vall be?

Egyedülálló szülők esetében csak a családi pótlékra jogosult szülőnél kell a családi pótlék összegének az 50 százalékát az adóalap megállapítása során figyelembe venni és csak ennek a szülőnek kell a munkáltató, kifizető felé nyilatkoznia. Tehát a gyermekétől külön élő, elvált szülőnek, aki nem is jogosult a családi pótlékra annak nem kell nyilatkoznia a családi pótlék, mint adóterhet nem viselő járandóság 50 százalékának a figyelembevételéről, így az adóalapját sem kell megnövelnie a családi pótlék 50 százalékával.

Számomra nem egyértelmű hogyan is kell kitölteni a családi pótlék adózásához szükséges nyilatkozatot. Nekem három gyermekem van, egyikük tartósan beteg, most akkor a kapott összeget vagy csak az egészséges gyerekek után járt összeget kell feltüntetnem?

A nyilatkozatban kizárólag az adóterhet nem viselő járandóságnak minősülő családi pótlékot kell feltüntetni. A tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek után járó magasabb összegű családi pótlék továbbra is adómentes - melyet a nyilatkozathoz tartozó tájékoztató is tartalmaz -, vagyis ezen gyermek(ek)re tekintettel folyósított családi pótlékot nem kell a nyilatkozatban feltüntetni.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Bt. kültag alkalmi munkavállalóként

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink