hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az APEH válaszol: áfa-visszaigénylés, ingatlanértékesítés

  • adozona.hu

Lehetséges-e az új lakás vásárlása után az áfa visszaigénylése, ha a vásárlásról áfás számlát is kaptam?Ha visszaigényelhető az áfa, akkor, ennek mi a módja? Ha egy telket mint magánszemélyként veszek meg, majd tovább értékesítem egy cég felé, akkor felmerül áfafizetési kötelezettségem? Válaszol az adóhatóság.

Lehetséges-e az új lakás vásárlása után az áfa visszaigénylése, ha a vásárlásról áfás számlát is kaptam?Ha visszaigényelhető az áfa, akkor, ennek mi a módja?

Az adólevonási jog az áfatörvény előírásainak megfelelően csak az adóalanyokat illeti meg, őket is csak olyan mértékben, amilyen mértékben a vásárolt terméket, igénybevett szolgáltatást az adóköteles termékértékesítéshez, szolgáltatásnyújtáshoz használják, hasznosítják. A lakóingatlant terhelő előzetesen felszámított forgalmi adót azonban az adóalanyok sem minden esetben vonhatják le, a lakóingatlan tekintetében speciális adólevonást korlátozó rendelkezés van érvényben. Az áfatörvény 124. § (1) bekezdés h.) pontja értelmében a lakóingatlant terhelő előzetesen felszámított adó főszabályként nem vonható le. Az adólevonást korlátozó rendelkezés alól az adóalany az áfatörvény 125-126. §-ai alapján mentesülhet. Az áfatörvény 125. § (2) bekezdés d.) pontja szerint például a lakóingatlant terhelő előzetesen felszámított adó levonható, ha azt igazoltan egészben vagy túlnyomó részben úgy hasznosítja, hogy azt bérbe adja, feltéve, hogy a 88. § szerinti választási jogával úgy élt, hogy a bérbeadást adókötelessé tette.

Ha egy telket mint magánszemélyként veszek meg, majd tovább értékesítem egy cég felé, akkor felmerül áfafizetési kötelezettségem?

A magánszemélynek a telek értékesítésének adókötelezettségére vonatkozó vizsgálatakor elsőként azt kell megítélni, hogy a telek értékesítése során áfa-alanynak minősül-e. Az áfatörvény 5. § (1) bekezdése alkalmazásában adóalany az a jogképes személy vagy szervezet, aki (amely) saját neve alatt gazdasági tevékenységet folytat, tekintet nélkül annak helyére, céljára és eredményére. Gazdasági tevékenységnek minősül valamely tevékenység üzletszerű, illetőleg tartós vagy rendszeres jelleggel történő folytatása, amennyiben az ellenérték elérésére irányul, vagy azt eredményezi, és annak végzése független formában történik. Egyetlen ingatlan értékesítése is lehet üzletszerű, s így adóalanyiságot eredményezhet. Az adott eset összes körülményének figyelembevételével állapítható meg, hogy az adott ügylet üzletszerűnek minősül-e, s így amiatt magánszemélynek áfa adóalanyként be kell-e jelentkeznie, telek értékesítése adóköteles lesz-e.

Amennyiben az üzletszerűség feltétele nem áll fenn, akkor azt is figyelembe kell venni, hogy az áfatörvény speciális rendelkezése szerint (áfatörvény 6. § (4) bekezdés) a magánszemély áfa adóalannyá válik, ha építési telket, beépítés alatt álló, vagy beépített új ingatlant és ahhoz tartozó földrészletet sorozat jelleggel értékesít. Egyetlen telek értékesítése miatt a magánszemély az áfatörvény 6. § (4) bekezdés alapján nem válik adóalannyá.

Kiskereskedőként az árumat naponta vásárlom 50 000-100 000 forint értékben mindig egy nagykereskedőtől. Mindennap egy számlát fizetek ki készpénzben, a hónap végén ezeket a számlákat össze kell adni az új törvénynek megfelelően?

Az áfatörvény nem tartalmaz olyan rendelkezést, amely alapján a vásárló adóalanynak egy adott hónapban teljesült vásárlásairól kapott számlákat hónap végén összesítenie kellene. A feltett kérdésben közölt információk alapján nem állapítható meg, hogy mire vonatkozik pontosan az adózó kérdése.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kisüzemi bortermelés

Laczi Ferenc

igazságügyi jövedéki szakértő

Kölcsön kamat

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink