hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adóparadicsomok: vége a banktitoknak?

  • hvg.hu

Úgy látszik kezdi meghozni a gyümölcsét a gazdasági nagyhatalmak adóparadicsomok ellen meghirdetett harca. Sorra törnek meg a nemzetközi nyomás alatt az eddig oly ellenállónak mutatkozó adóparadicsomok kormányai és válnak egyre közlékenyebbé az adócsalás elleni küzdelemben. Itt a banktitok vége?

A válság erőteljesen megnyirbálta a kormányok bevételeit, ami – egyebek mellett – méginkább felerősítette az adóparadicsomok elleni harcot. Az utóbbi időben Liechtenstein és Luxemburg után Svájc került célkeresztbe. Előbb az egyesült Államokról, majd legutóbb Franciaországról derült ki, hogy egy 3 ezer ügyfél bankszámla adatait tartalmazó listát kapott Svájctól a két ország között múlt héten megújított kettős adóztatásról szóló egyezmény keretében – írta az AP hírügynökség egy francia lap vasárnapi cikkére hivatkozva. A francia költségvetési miniszter, Éric Woerth a Le Journal du Dimanche-nak nyilatkozva mintegy 3 milliárd euróra (4,3 milliárd dollár) becsülte a francia hatóságok által így „láthatóvá” váló vagyon nagyságát.

Abban, hogy Svájc ilyen kezes báránnyá vált, óriási szerepe van az elmúlt időszakban – de főleg a tavaly év elején kirobbant németországi adócsalási botrányt követően – beindult intenzív nyomásgyakorlásnak a nagyhatalmak részéről. A svájci banktitok megtörését – és egyúttal a belé vetett bizalom megingását – ezúttal az USA-nak köszönheti a világ, hiszen az alpesi ország azután engedett a híres banktitok szigorából, hogy az amerikai hatóságok elkezdték ostromolni a válság által egyébként is megtépázott UBS bankot közel 52 ezer feltételezett adókerülő amerikai állampolgár adatait követelve. A közben diplomáciai szintre emelkedett vitában az amerikai fél komoly szankciókat helyezett kilátásba. A bank az első körben, ez év februárjában 250 számlatulajdonos adatait kényszerült kiadni és 780 millió dolláros büntetést is ki kellett fizetnie. A további tét – szakértői becslések alapján – egy 2,3-4,4 milliárd dolláros bírság mellett a bank amerikai leányvállalatának működési engedélyének bevonása volt. Az alpesi ország legnagyobb pénzintézete mintegy fél évig tartó kínos huzavona után végül kénytelen volt beleegyezni abba, hogy 4450 olyan amerikai számlatulajdonos adatait szolgáltassa ki, akik – az amerikai adóhatóság (IRS) szerint – összességében 18 milliárd dollárnyi vagyont rejtettek el a hatóság szeme elől és korlátozott betekintést engedjen az ügyfelek adataiba. 

A hvg.hu cikkének folytatását olvassa el itt!
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Álláskeresési járadék – ügyvezető

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink