hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A munkajogász válaszol: munkavállalás gyes után

  • adozona.hu

Miként és milyen feltételekkel lehet és érdemes visszamenni dolgozni a gyes után? Ha az anya visszamegy dolgozni, az apa is igényelheti a gyedet? Az olvasók kérdéseire a munkajogász válaszol.

Tíz éve dolgozom a jelenlegi munkahelyemen. 2006.08.29-én született a lányom. Most jár le aug.29-én a gyesem. A munkahelyemre nem tudnak visszavenni. (leépítések folynak). Szeretném picit húzni az időt (munkahelyem támogat). Több helyről kapott információk alapján megtehetem, hogy pár nappal a gyes lejárata előtt (gyes megszüntetését kérem) elmegyek táppénzre. Ez lehetséges? Hány napot lehetek táppénzen így? Ez alatt az idő alatt felmond-hatnak nekem? Közös megegyezést akarnak, és elvileg így is kifizetik a végkielégítést is, vagy a rendes felmondáshoz ragaszkodjak? Ha valakinek fizettek végkielégítést, őt arra a munkahelyre visszavehetik a későbbiekben?

Ha a táppénz jogosultsági feltételei fennállnak, akkor lehetséges az igénylése. Az irányadó jogszabályok az Ebtv. (1997. évi LXXXIII. törvény, 43-49.§§) és végrehajtási rendelete a 217/1997. Korm. Rendelet. A betegség miatti keresőképtelenség első 15 munkanapjára nem táppénz jár, hanem a munkáltató által nyújtott és fizetett betegszabadság. A táppénz a betegszabadság lejártát követően a keresőképtelenség tartamára jár, legfeljebb azonban a biztosítási jogviszony fennállásának időtartama alatt egy éven át vagy a biztosítási jogvi-szony megszűnését követően 30 napon át. A betegség miatti keresőképtelenség alatt – valamint ha az a 15 ill. a 30 napot meghaladja, akkor további 15/30 napig - a munkavállaló felmondási tilalom alatt áll. A munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetéséről szóló megállapodásban a felek bármiről rendelkezhetnek, így például végkielégítésben vagy a munkavállalót megillető egyéb juttatásban. A megegyezésnél célszerű minimum abból az összegből kiindulni, amelyet a munkavállaló rendes felmondás esetén is megkapna. A mun-káltató mindenkori belső szabályzatai rendelkeznek arról, hogy az egykori munkavállalóval, akinek korábban végkielégítést fizettek, újra munkaviszony létesíthető-e.

Ha én megszüntetem a gyedet, gyest nem igénylek, visszamegyek 8 órába dolgozni, a férjem megigényelhetné a gyedet és ő maradhatna otthon erre a pár hónapra? Ezt így lehet-séges-e?

Ha a gyed jogosultsági feltételei fennállnak és az eset nem tartozik a törvényi kivételek közé, akkor kivitelezhető a fent vázolt konstrukció.

Gyes lejárta után szeretnék a közszférában elhelyezkedni köztisztviselőként. A létszámstop miatt azt mondták, hogy határozatlan idejű munkaszerződés helyett valamilyen projektre adott időre, például 3 évre tudnak alkalmazni, amelyet - ha a létszámstop megszűnik - megváltoztatnak határozatlan idejűre. Az lenne a kérdésem, hogy munkajogilag milyen kö-telezettségei vannak a munkaadónak ill. milyen jogai vannak a munkavállalónak a két kü-lönböző típusú munkaszerződésben. (felmondási idő, munkaviszony megszüntetése, kifize-tési kötelezettség stb.)

A kérdés túl általánosan van megfogalmazva. A közszolgálati jogviszony megszűnésének, megszüntetésének eseteit a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény rész-letesen taglalja. Alább csak a határozott idejű jogviszony sajátosságait emeljük ki. Ha a ha-tározott időre létesített közszolgálati jogviszony időtartama az egy évet meghaladja, a köz-tisztviselő előmenetelére az Mt. rendelkezéseit alkalmazni kell. Ha a köztisztviselő ismétel-ten határozott idejű közszolgálati jogviszonyt létesít, az egyéves határidő számítása szem-pontjából a határozott idejű jogviszonyok időtartamát össze kell számítani. 

Határozott idejű közszolgálati jogviszony esetén a lemondási idő nem terjedhet túl a kineve-zésben meghatározott időtartamon. A jogviszony megszüntetése esetén a felmentési idő nem terjedhet túl azon az időponton, amikor a közszolgálati jogviszony a kinevezés értel-mében felmentés nélkül is megszűnt volna. A határozott időre létesített közszolgálati jogvi-szony felmentéssel történő megszüntetése esetén a végkielégítés összegének meghatározá-sánál a kinevezés és a felmentés közötti időtartamot kell figyelembe venni. 

A köztisztviselő, ha a közszolgálati jogviszonyát nem a törvényben előírtak szerint szünteti meg, köteles a munkáltató számára a lemondási időre járó illetményének megfelelő összeget megfizetni. Ha azonban a határozott időből még hátralévő időtartam rövidebb két hó-napnál, a munkáltató csak a hátralévő időre járó illetmény megfizetését követelheti. 

Megjegyeznénk továbbá, hogy pl. a lakás építéséhez, vásárlásához hitelintézettől igényelt kölcsön esetén az állam által vállalandó készfizető kezesség egyik előfeltétele a határozatlan időre létesített közszolgálati jogviszony.




Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Lakóingatlan, áfalevonás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Termékcsomag áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink