hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A munkajogász válaszol: ügyelet, túlóra, munkabér

  • adozona.hu

Ügyeleti rendszerben dolgozó közalkalmazottat mi mdon lehet foglalkoztatni és ezért milyen térítés jár neki? Olvasónk kérdésére a közszférára specializálódott szakártőnk, Szűcs Tamás válaszol.

Egy önkormányzati kórház műtőjében dolgozom műtős szakasszisztensként, közalkalmazottként, ügyeleti rendszerben. Ez azt jelenti, hogy havonta 7-15 óráig teljesítem a kötelező 168 - 176 órát, és átlagban 4 hétköznap és 2 hétvégén 24 órát dolgozom, amiből értelemszerűen 16 és 24 óra az ügyelet időtartama. Ügyelet utáni napon szabadnapos vagyok, így átlagban 240 órát dolgozom havonta. Jelenleg úgy fizetnek minket, hogy az alap 168 - 176 óra munkaidőre adják a havi alapbért, az e fölötti - kötelezően elrendelhető, és minden hónapban le is dolgozott - 32 órára az alapbér 70 százalékát, az ügyelet további időtartamára pedig az alapbér 70- 80 - 90 százalékát, attól függően hogy hétköznap, hétvégén vagy ünnepnapon történt-e a munkavégzés. Jogszerű-e az, hogy a kötelezően elrendelt 32 óra havi munkaidőt nem - minimum - alapbérrel, csak annak 70 százalékával fizetik ki? Ez is pluszmunka! Az osztályon 3 műszakban dolgozó nővérek - amnnyiben túlmunkára kötelezik őket, azonnal 150 – 200 százalékos bért kapnak, attól függően hogy hétköznap vagy hétvége van-e. Az ügyelet utáni pihenőnapot le kell-e dolgozni?

Egészségügyi dolgozó számára – a heti 40 órás munkaidején felül – naptári évenként legfeljebb 416 óra egészségügyi ügyelet rendelhető el, ami heti 8 órás ügyeletnek felel meg. Ez a levelében említett kb. havi 32 óra ügyeletet jelenti, melyre Önt ügyeleti díj illeti meg, melynek mértéke nem lehet kevesebb az illetmény egy órára eső összegének 70-80-90 százalékánál (hétköznap-heti pihenőnapon-munkaszüneti napon). Ettől kedvezőbb díjazás is megállapítható kollektív szerződésben.

A levelében említett „ügyelet további időtartama” nehezen értelmezhető, hiszen heti 40 órás munkaidején és heti 8 órás egészségügyi ügyeleten felül csak külön, írásba foglalt megállapodás alapján végezhető munka, ezt hívjuk önkéntes többletmunkának. Ennek mértéke nem haladhatja meg a munkaidőkeret átlagában a heti 12 órát, illetve ha a többletmunka kizárólag egészségügyi ügyelet ellátására irányul, akkor a heti 24 órát. A munkáltató az önként vállalt többletmunkáról egyébként köteles nyilvántartást vezetni. Az önként vállalt többletmunka díjazása a fentiek szerint számított, kötelezően elrendelt ügyeleti díj 150 százaléka.

A törvény alapján egészségügyi ügyelet ellátása után a munkáltató köteles pihenőidőt biztosítani az egészségügyi dolgozó számára (kompenzáló pihenőidő). Ennek, valamint a pihenőnapnak az esetleges „ledolgozása” teljesen indokolatlan. 

Ha közalkalmazottként kérdése van, írjon szakértőnknek!
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Családi kedvezmény válás után

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink