hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíj: ördögi kör a jogszabályokban

  • dr. Marosi Andrea

Mit tehet, aki semmilyen nyugdíjra nem jogosult? Milyen járulékot kell fizetnie annak a nyugdíjnak, akinek saját cége van? Olvasóink kérdéseire Molnár László, az Adózóna nyugdíjszakértője válaszol.

Volt kolleganőm rokkantnyugdíjat és özvegyi nyugdíjat kapott. Az esedékes felülvizsgálaton a szakértői bizottság az egészségkárosodást 50 százalékra állapította meg, így megszűnt a nyugdija. A rehabilitációs járadékra nem jogosult, mert özvegyi nyugdíjat kap, ami 30740 forint, ebből nem tudja magát fenntartani. Milyen lehetőségei vannak, lemondhat-e az özvegyi nyugdíjáról?

A közöltek alapján valószínűsíthető, hogy az időszakos orvosi vizsgálat eredményeként a bizottsági szakvélemény 50 százalékos egészségkárosodás mellett komplex rehabilitációt javasolt – amely a rokkantsági nyugdíj helyett rehabilitációs járadékra jogosít. A hatályos szabályozás értelmében azonban rehabilitációs járadékra nem jogosult az, aki – többek között – rokkantság címén járó özvegyi nyugdíjban részesül. A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény kimondja, hogy a megállapított nyugellátásról lemondani nem lehet. Sajnos a jelenleg hatályos szabályok nem adnak lehetőséget az özvegyi nyugdíjról való lemondásra, ezáltal viszont a rehabilitációs járadék megállapítására nincs lehetőség.

Rokkantnyugdíjamat 30 éves munkaviszony után csökkentették, s visszaminősítettek 40 százalékra. Eszerint 59 évesen 23 ezer forintot kaphatok majd. Nem tudom melyik lenne a jobb döntés: átmeneti járadékot vagy előrehozott nyugdíjat kérni (utóbbit a nyugdíjfolyosító ajánlotta)? Ha jól tudom, a nyugdíjmimimum 28 ezer forint. ha elérem a nyugdíjkorhatárt, a most megállapított átmeneti járadék vagy előrehozott nyugdíj összege marad majd továbbra is?

Az 1950-ben született férfi 60 éves korában (2010) szerezhet jogosultságot előrehozott öregségi nyugdíjra, amennyiben rendelkezik 37-40 év szolgálati idővel. Fontos tudnivaló, hogy az előrehozott öregségi nyugdíj ra jogosultság szempontjából szolgálati időként kell figyelembe venni a rokkantsági nyugdíj folyósításának időtartamát. A kérdésből nem derül ki, hogy a jelzett 30 éves munkaviszony mellett mennyi volt a rokkantsági nyugdíj folyósításának az időtartama, ezáltal mennyi a figyelembe vehető szolgálati időtartam. Az öregségi nyugdíjkorhatár (62. életév) betöltése a már megállapított nyugellátás összegét nem érinti, azaz nem kerül átszámításra. Az átmeneti járadék összege az általános szabályok alkalmazásával (nyugdíjalapot képező jövedelem és szolgálati idő) kiszámított öregségi nyugdíj – tekintet nélkül a magánnyugdíjpénztári tagságra – 75 százaléka, de nem lehet kevesebb a rendszeres szociális járadék (2009-ben 27.000,- Ft) összegénél.
Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésével az átmeneti járadék folyósítását megszüntetik. Az öregségi nyugdíj megállapítása iránt új igénybejelentéssel kell élni és az öregségi nyugdíjra jogosító korhatár 2012. év születésnapjától új eljárásban állapítják meg az öregségi nyugdíjat.

Tavaly október 1-jétől nyugdíjasként dolgozom saját evás bt.-nkben (feleségem a BT.-ben jövedelem nélküli kültag). Szeretném megtudni, milyen járulékok fizetésére kötelezett a Bt, és jómagam, ha a bevétel értéke változó.

A kiegészítő tevékenységet folytató társasvállalkozót havi 4.500 forint egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettség, a bt-ét pedig havi 1.950 forint tételes eho fizetési kötelezettség terheli. Amennyiben a kiegészítő tevékenységű tag kifejezetten személyes közreműködés címén díjazásban részesül, úgy 9,5 százalékos nyugdíjjárulékot kell fizetnie.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

eÁfa, OSA számlakép

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink