hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Még nincs döntés az APEH-dolgozók jutalomelőlegéről

  • adozona.hu

Még nem született döntés arról, hogy az APEH dolgozóinak jutalomelőlegét kifizetik-e - mondta Szollár Domokos kormányszóvivő kedden, a kormányszóvivői tájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva. Az Adó- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezete szerint a hivatal dolgozói elszántak jogosnak hitt járandóságuk megszerzésében, amit elsősorban tárgyalásos úton szeretnének elérni

A kérdés annak kapcsán merült fel, hogy a Magyar Nemzet keddi információja szerint sztrájkra készülnek az APEH-nál, mert az adóhivatal dolgozói augusztusban szinte bizonyosan nem kapják meg esedékes prémiumukat. A kormányszóvivő tájékoztatása szerint a vita tárgya a tavaszi-nyári időszakra vonatkozó jutalomelőleg kifizetése, amiről a Pénzügyminisztérium jogosult dönteni. Szollár Domokos emlékeztetett: a kormány a gazdasági válság miatt korábban úgy döntött, hogy a közszféra béreit két évre befagyasztja, ez mindenfajta juttatást is érint. A döntés kihat az APEH dolgozóira is - jegyezte meg. Michalkó Péter, az Adó- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezete elnöke elmondta: az adóhivatali revizorok nem lázadni akarnak, de szinte valamennyi érdekképviseleti tag egyetért abban, hogy lépéseket kell tenni második negyedévi prémium előlegük megszerzése érdekében. 

A 2009-es tervszámok alapján a revizoroknak a teljes évre előirányzott adóbevétel legalább 19 százalékát kellett beszedniük az első negyedévben, amit sikerült is végrehajtaniuk és ezért meg is kapták a megközelítőleg három heti fizetésüknek megfelelő prémium előlegüket - fejtette ki Michalkó Péter. A szakszervezeti vezető szerint a problémát az jelenti, hogy a pénzügyminiszter-váltásra hivatkozva a második negyedévben nem jelöltek ki célszámokat az APEH dolgozóinak, így jutalmakat sem határoztak meg az első félévben elért, az elmúlt évek átlagának megfelelő 45,7 százalékos teljesítés után. Kiemelte, hogy a jutalom előleg kiesése komoly problémát jelent az adóhivatal dolgozóinak, hiszen a prémiumok és a 13. havi nyugdíj együttes elvétele esetén évente 40 százalékkal csökkenne a revizorok fizetése. Az APEH-ben évtizedek óta működik érdekeltségi rendszer a többletbevételek után rendkívül differenciáltan és egyénileg meghatározott prémiumok formájában. A közvélekedéssel ellentétben az adóhivatal dolgozói "messze nincsenek túlfizetve", az APEH munkatársai körülbelül a köztisztviselői átlagkeresetnek megfelelő összeget vihetnek haza munkájukért - mutatott rá az érdekképviselő. A szakszervezet képviselői legközelebb augusztus 6-án találkoznak Oszkó Péter pénzügyminiszterrel - mondta Michalkó Péter.


Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkaidő-nyilvántartás elektronikusan

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Egyesületi tag bejelentése

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Színházjegy elszámolása

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink