hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Még nincs döntés az APEH-dolgozók jutalomelőlegéről

  • adozona.hu

Még nem született döntés arról, hogy az APEH dolgozóinak jutalomelőlegét kifizetik-e - mondta Szollár Domokos kormányszóvivő kedden, a kormányszóvivői tájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva. Az Adó- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezete szerint a hivatal dolgozói elszántak jogosnak hitt járandóságuk megszerzésében, amit elsősorban tárgyalásos úton szeretnének elérni

A kérdés annak kapcsán merült fel, hogy a Magyar Nemzet keddi információja szerint sztrájkra készülnek az APEH-nál, mert az adóhivatal dolgozói augusztusban szinte bizonyosan nem kapják meg esedékes prémiumukat. A kormányszóvivő tájékoztatása szerint a vita tárgya a tavaszi-nyári időszakra vonatkozó jutalomelőleg kifizetése, amiről a Pénzügyminisztérium jogosult dönteni. Szollár Domokos emlékeztetett: a kormány a gazdasági válság miatt korábban úgy döntött, hogy a közszféra béreit két évre befagyasztja, ez mindenfajta juttatást is érint. A döntés kihat az APEH dolgozóira is - jegyezte meg. Michalkó Péter, az Adó- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezete elnöke elmondta: az adóhivatali revizorok nem lázadni akarnak, de szinte valamennyi érdekképviseleti tag egyetért abban, hogy lépéseket kell tenni második negyedévi prémium előlegük megszerzése érdekében. 

A 2009-es tervszámok alapján a revizoroknak a teljes évre előirányzott adóbevétel legalább 19 százalékát kellett beszedniük az első negyedévben, amit sikerült is végrehajtaniuk és ezért meg is kapták a megközelítőleg három heti fizetésüknek megfelelő prémium előlegüket - fejtette ki Michalkó Péter. A szakszervezeti vezető szerint a problémát az jelenti, hogy a pénzügyminiszter-váltásra hivatkozva a második negyedévben nem jelöltek ki célszámokat az APEH dolgozóinak, így jutalmakat sem határoztak meg az első félévben elért, az elmúlt évek átlagának megfelelő 45,7 százalékos teljesítés után. Kiemelte, hogy a jutalom előleg kiesése komoly problémát jelent az adóhivatal dolgozóinak, hiszen a prémiumok és a 13. havi nyugdíj együttes elvétele esetén évente 40 százalékkal csökkenne a revizorok fizetése. Az APEH-ben évtizedek óta működik érdekeltségi rendszer a többletbevételek után rendkívül differenciáltan és egyénileg meghatározott prémiumok formájában. A közvélekedéssel ellentétben az adóhivatal dolgozói "messze nincsenek túlfizetve", az APEH munkatársai körülbelül a köztisztviselői átlagkeresetnek megfelelő összeget vihetnek haza munkájukért - mutatott rá az érdekképviselő. A szakszervezet képviselői legközelebb augusztus 6-án találkoznak Oszkó Péter pénzügyminiszterrel - mondta Michalkó Péter.


Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Térítésmentesen kapott termék

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Átalányadózás év közbeni kezdéssel

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close