hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nőnek az egészségpénztári tagdíjak?

  • adozona.hu

A jelenleg adómentes természetbeni juttatásokra 2010-től kivetett 25 százalékos mértékű adót csak átmeneti intézkedés lehet, feltéve, hogy a mindenkori kormányzat nem kérdőjelezi meg az egészséges életmódot és hosszú távú egészségmegőrzést ösztönző adózási gesztusok stratégiai jelentőségét” – fejti ki Rajné Adamecz Ildikó a BDO Forte könyvvizsgáló, adó- és pénzügyi tanácsadó cég partnere, a 2009-2010-es tervezett adóváltozások e héten esedékes országgyűlési zárószavazása kapcsán.

A tervezett intézkedések - a könyvvizsgáló cég szerint - egyrészt a recesszió idején egyébként is nehéz helyzetben lévő, érdemi adóalap-levonással nem rendelkező, bérből és fizetésből élőket érintik leginkább. Másrészt pedig az állandó, stabil adórendszer hiánya, az évente, félévente változó adójogszabályok lehetetlenné teszik, hogy a munkáltatók jól szabályozott ösztönzési rendszert és arra épülő üzleti stratégiát alakítsanak ki. Valószínű, hogy az egészségpénztári tagok díjterhelése is változik majd az intézkedés hatására, hiszen a változatlan működési költségek alacsonyabb összegű befizetéseket osztják fel, így a relatív költséghányad összege nőhet.” – hívja fel a figyelmet Rajné Adamecz Ildikó.

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága által benyújtott és a költségvetési bizottsága által is támogatott módosító indítvány elfogadása esetén 2010-től az egészségpénztári munkáltatói befizetések a minimálbér harminc százalékáig, a nyugdíjpénztári befizetések pedig a minimálbér feléig adóznak majd 25%-os kulccsal. „A kedvezményes körön kívül rekedt munkáltatói befizetések az összevonandó jövedelmek körébe kerülnek, ezek kulcsai várhatóan az éves adótáblához igazodnak majd.” – emeli ki Szolnoki Béla, a BDO Forte adótanácsadó partnere. „Mivel az egészségpénztári befizetések tavalyi, mintegy 40 milliárd forintos bevételének 80-90 százaléka a munkáltatóktól származott – amelyek 2010-től 25%-os adóteherrel növelt összeget kénytelenek megfizetni – a jövő évtől érvényesülő adóhatás és a pénzügyi válság következményei miatt nagyságrendi, legalább 30%-os mértékű visszaesésre számítunk a szektorban.” – teszi hozzá a szakember.

Az adóváltozások kapcsán pozitívumként emeli ki Szolnoki Béla a kereskedelmi szálláshelyek esetében júliustól lefelé módosuló áfakulcsot: „Ennek 18%-ra történő csökkentése feltehetően pozitív hatással jár majd, bár hozzátartozik a teljességhez, hogy a cafetéria adózási korlátozását a belföldi szállodaipar is megérzi, mivel az egyik jelentős piaci szegmens innen kerül ki. A kedvezményes áfakulccsal a tervek szerint mintegy 10 milliárd forinttal jár jobban a turisztikai szakma, bár ennél nem számolnak az üdülési csekkekre vonatkozó adóváltozásokkal és ezek hatásaival.”

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Jövedéki termék beszerzése

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakdolgozói bértámogatás

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink