hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíj: munkavállalás és végkielégítés

  • adozona.hu

Előrehozott nyugdíjba szeretnék menni, a munkáltatómtól szeretném kérni a felmentésemet, a felmentési idő igénybevételével, de a nyugdíjaztatási kérelmemet csak a felmondási idő letelte után adhatom be. Mit kell tudnom ezzel kapcsolatban? Nyugdíj mellett dolgozom, mennyit kell adóznom? Olvasóink kérdéseire az Adózóna nyugdíjszakártője, Molnár László válaszol.

1951-ben született köztisztviselő(nő) vagyok, szeretném kérni az előrehozott öregségi nyugdíjazásomat. A munkáltatómtól szeretném kérni a felmentésemet, a felmentési idő igénybevételével (ami nekem 8 hónap lenne), de a nyugdíjaztatási kérelmemet csak a felmondási idő letelte után adhatom be. Ha a tövényt a 8 hónap alatt módosítják az előrehozott öregségi nyugdíjra vonatkozóan, akkor nem mehetek nyugdíjba? Nem kaptam egértelmű felvilágosítást az ügyben sem, hogy végkielégítés vagy jubileumi jutalom (a 40 éves, 38 év ledolgozott munkaviszony mellett) jár-e.

Ön, mivel 1951-ben született, már 2008-ban, 57 éves korában megszerezhette az előrehozott öregségi nyugdíjra való jogosultságát, amennyiben rendelkezett az előírt (38-33 év) szolgálati idővel. 2008-tól az előrehozott öregségi nyugdíj jogosultság további feltétele lett az alapul szolgáló biztosítási jogviszony megszüntetésének előírása. 

Ez utóbbi szabályozás következtében az előrehozott nyugdíj megállapítására valóban csak a felmentési idő leteltét – a biztosítási jogviszony megszűnését – követően kerülhet sor.

Felvetett problémájának megoldását jelenti, hogy a jelenlegi törvény biztosítja az úgynevezett szerzett jog érvényesítését, védelmét. Ez konkrétan azt jelenti, hogy ön az adatok alapján 2008-ban megszerezte az előrehozott nyugdíjra való jogosultságot (57. életévét betöltötte és megszerezte a 38 év szolgálati időt ), de mivel megszerzett jogát csak később kívánja érvényesíteni, ezt annak ellenére megteheti, hogy 2009-ben már magasabb az előrehozott nyugdíjhoz előírt korhatár és szolgálati idő. E jogosultságát ugyanis bármikor érvényesítheti, tekintet nélkül arra, hogy a nyugellátást mikor, illetve mely időponttól kezdődően állapítják meg.

Egyebekben az előrehozott nyugdíj összegét azon rendelkezések szerint kell megállapítani, amelyek arra az időpontra alkalmazandóak, amelytől kezdődően a nyugellátást megállapítják.

Tudomásom szerint, amennyiben nyugdíjazás címén szűnik meg jogviszonya, úgy végkielégítés nem, de a jubileumi jutalom megilleti.

Mennyi szja-t kell fizetnem 2008-ra, ha nyugdíjasként a tavalyi évben 216 000 forint volt a munkabérem? A nyugdíj összege, amit 2007 augusztusában állapítottak meg, 2008-ban 1 565 131 forint volt.

A nyugdíj 2007. január 1-jétől olyan adóterhet nem viselő járandósággá vált, amely összevonandó a nyugdíjas egyéb összevonási kötelezettség alá eső jövedelmével (pl. munkabérrel). Maga a nyugdíj 0-kulcsos, tehát nincs utána szja-fizetési kötelezettség, de az egyéb, a nyugdíjjal összevont jövedelmek adóterhét a nyugdíj összegére tekintettel kell meghatározni.

Az ön esetében a 2008. évben nyugdíjasként elért munkabérét és a 2008. évben kapott nyugdíjának összegét az adóalap megállapításánál össze kell számítani, azonban a nyugdíj összegére eső, adótábla szerinti adót nem kell megfizetnie.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Próbaidő ugyanannál a munkáltatónál másik munkakörben

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Munkaidő-nyilvántartás elektronikusan

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Egyesületi tag bejelentése

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink