hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mennyire élnek jól a nyugdíjasok?

  • lapszemle

Első ránézésre úgy tűnhet az OECD adatai és becslései alapján, hogy a magyar állami és kötelező nyugdíjrendszerből bőségesen jut betevő a nyugdíjasoknak, hiszen 2007-ben a nettó helyettesítési ráta 102 százalék volt Magyarországon, tehát egy átlagos munkavállaló kezdőnyugdíja a korábbi nettó átlagkeresetét meghaladta. A képet azonban árnyalja, hogy a nemzetközi összehasonlítások alapján hazánk fejlettség tekintetében csak a sor végén található, ami azt jelzi, hogy a nyugdíjak vásárlóértéke hagy némi kívánni valót maga után - írja a portfolio.hu

Az egyes országok nyugdíjrendszereinek összehasonlítására az egyik - koránt sem tökéletes - módszer, ha a nyugdíjrendszer helyettesítési rátája alapján állítjuk sorrendbe az országokat. A helyettesítési ráta kiszámításának (és értelmezésének) több módja is van, mi most az OECD fogalmát használjuk. Ennek megfelelően van bruttó és nettó helyettesítési ráta.

Az egyszerűség és az összehasonlíthatóság kedvéért viszont számos kompromisszumot kell tennie, a legfontosabb hiányosság például az, hogy azokban az országokban, ahol a törvényes nyugdíjkorhatár alatt van a valós nyugdíjba vonulási életkor a kapott adatok torzítanak, hiszen a kapott értéknél alacsonyabb a helyettesítési ráta (túlbecsülik a ráta értékét). 

A cikk folytatásáért kattintson ide!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Kiva – ingatlanértékesítés

Szipszer Tamás

adószakértő

Ebrendészet

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs