hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Előrehozott és korengedményes nyugdíj: kinek és mikor jár?

  • adozona.hu

Ki, mikor mehet előrehozott és korengedményes nyugdíjba? Olvasóink kérdéseire az Adózóna nyugdíjszakértője válaszol.

Aki idén tölti be az 57. életévet, mikor mehet nyugdíjba? Szolgálati ideje több mint 40 év, de jelenlegi munkáltatójánál egy éve dolgozik, kérheti-e a nyugdíjának egy összegben történő befizetését a nyugdíjalapba? Ha igen, ezt hogyan teheti meg? A munkáltatónak érdeke, hogy ezt a lehetőséget válassza? Munkanélküliként igényelhető a nyugdíj?

A jelenleg érvényes szabályozás értelmében, előrehozott öregségi nyugdíjra az 1952-ben született nő 59 éves korában (2011-ben) jogosult, amennyiben rendelkezik a csökkentés nélküli nyugdíjhoz legalább 40 év, csökkentett nyugdíjhoz legalább 37 év szolgálati idővel, továbbá feltétel még a biztosítás alapjául szolgáló jogviszony megszüntetése.

A korengedményes nyugdíj megállapítást a munkáltató és a munkavállaló között létrejött megállapodás alapozza meg, de az egyéb jogosultsági feltételeknek (szükséges szolgálati idő, meghatározott életkor betöltése ) is teljesülniük kell.

A megállapodásban a munkáltatónak vállalnia kell a munkavállaló előrehozott öregségi nyugdíjkorhatárának (nő – 59. életév, férfi – 60. életév) betöltéséig terjedő időszakra a nyugdíj összegének és az ehhez járuló postaköltségnek a megfizetését.

Amennyiben munkáltatója vállalja az említett fizetési kötelezettséget, úgy a rendelkezésre álló adatok alapján Ön rendelkezik a korengedményes nyugdíjazás feltételével, 57. életévének betöltése napjától.

Felhívom a figyelmet arra, hogy a korengedményes nyugdíj 2009. december 31-ét követő időponttól is megállapítható azon igénylők részére, akiknek jogviszonya a 2009. évben objektiv okok miatt (pl. felmentési idő nem jár le) ugyan nem szűnik meg, de 2009. december 31-ig az 57. életévét betölti, és rendelkezik legalább 37 év szolgálati idővel, valamint a munkáltatóval megkötött megállapodást az említett időpontig a regionális nyugdíjbiztosítási igazgatóságnak beküldi.

Édesapám 1951-ben született és 43 év munkaviszonya van. Kérdésünk az lenne, hogy elmehet-e előrehozott nyugdíjba? Ha nem, akkor mikor mehet leghamarabb nyugdíjba?

Az 1951-ben született férfiak öregségi nyugdíjkorhatára a 62. életév betöltése és további feltétel 20 év szolgálati idő megléte.

A jelenleg hatályos jogszabályok alapján, figyelemmel arra, hogy édesapja 43 év szolgálati idővel rendelkezik, jogosult előrehozott öregségi nyugdíjra a 60. életévének betöltésétől, azaz 2010-től.

Az előrehozott öregségi nyugdíj igénybevételének további feltétele, hogy a biztosítási jogviszonyt (pl. munkaviszony) megszüntessék. Természetesen annak nincs akadálya, hogy a következő naptól újabb jogviszony létesüljön.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Bt. kültag alkalmi munkavállalóként

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink