hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

13. havi nyugdíj: differenciáltan maradhatott volna?

  • MTI

A 13. havi járandóság eltörlésével egyetlen nyugdíjasokat képviselő szervezet sem ért egyet, szerintük differenciáltan továbbra is lehetett volna fizetni ezt a járandóságot, azonban a hétfői parlametni döntés nem érte őket váratlanul.

Jankovits György, a Nyugdíjasok Országos Szövetségének elnöke emlékeztetett arra, hogy Bajnai Gordon miniszterelnök korábban már tájékoztatta a szervezeteket a tervezett változtatásokról, így például az Idősügyi Tanácsban is többször napirenden volt a nyugdíjkorrekció és a 13. havi nyugdíj kérdése. Az elnök elmondta: a 13. havi járandóság teljes eltörlésével nem értettek egyet akkor sem, szerintük a kormánynak differenciálnia kellett volna ezt a juttatást. Az alternatív megoldások között szerepelt például az, hogy továbbra is folyósítani kellett volna a 13. havi nyugdíjat azoknak, akik átlagnyugdíjat vagy az alatti nyugellátást kapnak, és az e feletti járandóságnál kellett volna megvonni ezt a pénzt. Jankovits György sajnálatosnak tartja, hogy ezt a változatot nem fogadta el a kormány. "Tudomásul vesszük, ha nem is egyetértve, hogy a gyors, rövid távú gazdasági intézkedések elsodorták a 13. havi nyugdíjat" - fogalmazott Jankovits György.

Elmondta: vita nélkül fogadták a korhatáremeléssel kapcsolatos intézkedéseket, mert a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát ez szolgálja, és főbb irányaiban a nyugdíjindexálás szabályait is elfogadhatónak tartják. Hozzátette azonban: ők azon a véleményen voltak, hogy az aktív dolgozók évenkénti nettó bérnövekedése legyen az az irány, amihez a nyugdíjak januári emelését kell közelíteni.

"A Bajnai-féle megszorító csomag öl, butít és nyomorba dönt bennünket, ezek az intézkedések meghaladják a nyugdíjasok tűrőképességének határát" - summázta véleményét Zsák Jánosné, az Országos Nyugdíjas Polgári Egyesület elnöke, jelezve, hogy évekkel ezelőtt azért vezették be a 13. havi nyugdíjat, mert beismerték, hogy a nyugdíjak elvesztették értéküket. Oda kellene figyelni a nyugdíjasokra - vélte Zsák Jánosné, hozzátéve: az igazi szolidaritás az lenne, ha a képviselők nem a fizetésük 15 százalékáról, hanem a feléről mondanának le a következő választásokig, és ezt a pénzt felajánlanák a legrászorultabbaknak. A nyugdíjindexálás rendszerének változását is tragédiának nevezte. Úgy vélte, azzal, hogy az infláció alapján akarják emelni a nyugdíjat addig, amíg a gazdasági növekedés el nem éri a 3,5 százalékot, a kormány elismerte, hogy 2012-ig "ez nem fog menni".

Czerván Mártonné, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége Nyugdíjas Választmányának elnöke úgy fogalmazott: "nem lelkesednek" a nyugdíjasokat érintő változásokért, amelyek súlyosan érintik ezt a korosztályt, és azt megkövetelik, hogy a nyugdíjprémium rendelkezésre álljon. "Sok embert nehezen érint" - fogalmazott, hozzátéve, hogy nagyjából 10 százalékos elvonást jelent a nyugdíjasoknak a 13. havi járandóság megszüntetése.

Hétfőn a parlamentben elfogadták a nyugdíjtörvény-javaslathoz benyújtott módosító indítványokat, amelyek között az szerepel, hogy július 1-től megszűnik a 13. havi nyugdíj, ennek második, novemberben esedékes részletét idén már nem folyósítják. A módosító csomag szerint a 13. havi nyugdíj helyett nyugdíjprémiumot vezetnek be, amelynek az összege csak akkor éri el a mai 13. havi nyugdíjnak megfelelő összeget - maximum 80 ezer forintot - ha a gazdasági növekedés legalább 7,5 százalékos lesz. Nyugdíjprémiumot akkor fizetne a kormány leghamarabb, ha a bruttó hazai termék növekedése meghaladja a 3,5 százalékot, ekkor az összege maximum 20 ezer forint lehet.

Változnak a nyugdíjindexálás, vagyis az évenkénti nyugdíjemelés szabályai is, továbbá a módosító csomag szerint 2012-től évente hat hónappal emelkedik a nyugdíjkorhatár.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kisüzemi bortermelés

Laczi Ferenc

igazságügyi jövedéki szakértő

Kölcsön kamat

Nagy Norbert

adószakértő

Ekho minimálbér alatti jövedelem esetén, arányosítás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink