hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Cégautóadó-bevallás: hétfőn jár le a határidő

  • MTI

Április 20-ig kell befizetni és bevallani a február 1-jén hatályba lépett új, vagyoni típusú cégautóadót.

Az adót a céges tulajdonban lévő autók után mindenképpen meg kell fizetni - ez az evás cégekre is vonatkozik -, a magánszemélyek közül azonban csak azoknak, akik költséget számolnak el. Az átalányadózást választó egyéni vállalkozók, őstermelők esetében nincs cégautóadó-fizetési kötelezettség. Az adót a külföldi rendszámmal ellátott személygépkocsik után is meg kell fizetni, ha a személygépkocsi után költséget számoltak el. A törvényben meghatározott járművek adómentességet élveznek, ilyenek például a megkülönböztető jelzést adó készülékkel felszerelt gépjárművek, az egyházi karitatív szervezetek alapfeladatainak ellátásához használt gépjárművek, a személygépkocsi-kereskedelemmel foglalkozó cégek továbbértékesítési céllal beszerzett gépjárművei, illetve a háziorvosi, házi gyermekorvosi feladatokat ellátó gépjárművek. 
    
A cégautóadót önadózással negyedévenként, a negyedévet követő hónap 20. napjáig kell megállapítani és megfizetni.  Az adó mértéke az 1600 köbcentiméter hengerűrtartalmat vagy 1200 köbcentiméter kamratérfogatot meg nem haladó hajtómotorral ellátott személygépkocsik után havi 7 ezer forint, a többi után havi 15 ezer forint. A cégautóadóból a gépjárműadó megfelelő részét le lehet vonni, feltéve, hogy a gépjárműadót határidőre megfizették. Az adót csak azokra a hónapokra kell megfizetni, amelyekben az adókötelezettség fennállt. A szabályok 2009. február 1-jei hatályba lépése miatt április 20-ig a februári és márciusi cégautóadót kell bevallani és megfizetni. Mivel a magánszemélyek esetében az adókötelezettség a költségelszámolást követő hónap első napján keletkezik, nekik most csak egy hónap után kell cégautóadót fizetniük. Az adót a 10032000-01076167 számú, APEH Cégautóadó bevételi számlára kell befizetni, a cégautóadó bevallására a 0901-es bevallás szolgál, amit az APEH honlapjáról lehet letölteni.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egészségügyi dolgozó bér

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Egyenlőtlen beosztás, szabadságszámítás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Nyugdíjjárulék II.

Széles Imre

tb-szakértő

2019 október
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X