hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Cégautóadó: tisztázatlan kérdések

  • dr. Marosi Andrea

2009. február 1-jei hatállyal a jogalkotó új cégautóadó szabályokat vezetett be, mely lényegesen eltér a korábbi cégautóadó szabályoktól. Az Adóhatóság részletes tájékoztatót tett közzé a honlapján az új cégautóadó szabályokkal kapcsolatosan, azonban néhány kérdés még így is nyitott maradt.

A személygépkocsi utáni költségnek, ráfordításnak a személygépkocsi üzemeltetésével közvetlenül összefüggő (kizárólag a személygépkocsi tulajdonlása, használata esetén felmerülő) költségek minősülnek. Így különösen ide tartozik a személygépkocsi üzemanyag-, kenőanyag költsége, az éven belül elhasználódó tartalék-alkatrészek költsége, a javítás, karbantartás díja, a személygépkocsi bérleti díja, lízingdíja, az értékcsökkenési leírás, a felelősségbiztosítás és a casco díja, a gépjárműadó.

A céges gépkocsival kapcsolatosan a fent említett költségek elszámolhatók költségként. Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy a benzinköltségek elszámolásánál hogyan biztosítható, hogy csak az adott cégautóval kapcsolatos költségeket számolja el a társaság (azaz a magánszemély saját, otthon használt gépkocsi benzinszámlái ne kerüljenek a társaság könyveiben elszámolásra), ha az útnyilvántartás vezetése az új szabályozás alapján nem kötelező, illetve a kilométeróra - állás nyilvántartása sem kötelező?

Az adó alanya a személygépkocsi - hatósági nyilvántartás (a magyarországi bejegyzésű járművekről vezetett Országos Járműnyilvántartás) - szerinti tulajdonosa.

Cégautó lízingje esetén a cégautót biztosító társaság (lízingbeadó) mint az adó alanya fizeti a cégautóadót, melyet kiszámláz a lízingbevevő társaság számára. Ebben az esetben sem tisztázott azonban, hogy ha a lízingbevevő társaság külföldi székhelyű, de a cégautót használó munkavállaló Magyarországon dolgozó magyar állampolgár, akkor ő (mint „önfoglalkoztató”) mentesül-e a cégautóadó fizetési kötelezettségek alól?

A cégautóadót a naptári évben azokra a hónapokra kell megfizetni, amelyekben az adókötelezettség fennállt. A cégautóadó fizetési kötelezettség időtartamának megállapítása azonban nem könnyű bizonyos esetekben:

Ha például a társaság a cégautó után 2009 januárjában már számolt el költséget, de utoljára márciusban teszi ugyanezt, akkor 2009. február 1-jétől a személygépkocsi adóköteles, egészen március utolsó napjáig (2 hónapon keresztül). Amennyiben a társaság 2009. júniusában újfent költséget számol el, akkor 2009. július 1-jétől az adókötelezettség újra él. Megszűnik azonban az adókötelezettség annak a hónapnak az utolsó napján, amelyben a személygépkocsit jogellenesen elidegenítették, vagy amelyben a személygépkocsi megsemmisült.

Korábbi cégautóadó szabályok ellenőrzési tapasztalatai :

 - ha a hozott benzinszámlák helység-megnevezése nem illeszkedik az útnyilvántartásban feltűntetett megtett útvonalhoz, vélelmezhető a magánhasználat
 - ha az útnyilvántartásban feltűntetett megtett kilométerek száma nem egyezik meg a cégautó pl: hónap végi szervizkönyvében szereplő kilométeróra-állással, vélelmezhető a magánhasználat.

Ferencz Gyöngyi – Kneitner Lea
VGD


Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

eÁfa, OSA számlakép

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink