hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Cégautóadó-bevallás: nyakunkon a határidő

  • lapszemle

Április 20-a az új cégautóadó első bevallási és befizetési határideje. Az APEH-nál a Népszabadságnak azt mondják, az autótulajdonos cégeket és a költségelszámoló magánszemélyeket is előveszik majd, sőt a gépjárművüket eladó evások sem maradnak ki.

A február óta hatályos adót a céges tulajdonban lévő autók után mindenképpen fizetni kell - így az evás cégeknek is, a magánszemélyek közül pedig azoknak, akik költséget számolnak el, vagy autójuk után más teszi ezt. Kibúvó persze itt is van. Ha egy evás vállalkozó el akarja kerülni az adót, célszerű átíratnia a céges autót egy magánszemély nevére, ahogy ezt sokan már eddig is megtették. Jó esetben az ezzel járó költségek akár fél év alatt megtérülnek - havi 15 ezer forint adóval számolva.

A megtérülési idő, mint írja a lap - azonban csak akkor lehet ilyen rövid, ha az autó elég régen a cég tulajdonában van (értéke nagy részét már leírták), és a megfelelő személy kapja papíron - hívja fel a figyelmet Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének fővárosi vezetője. Az evás vállalkozásnak ugyanis az autó eladása utáni bevétel is adóköteles, vagyis meg kell fizetni utána a 25 százalékos evát és a bevétel egy százalékára rúgó helyi iparűzési adót.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Iratmegsemmisítés módja

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Családi gazdaság – saját termék gyártatása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Telek értékcsökkenése beépítés esetén

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

2019 október
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X