hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Cégautóadó-bevallás: nyakunkon a határidő

  • lapszemle

Április 20-a az új cégautóadó első bevallási és befizetési határideje. Az APEH-nál a Népszabadságnak azt mondják, az autótulajdonos cégeket és a költségelszámoló magánszemélyeket is előveszik majd, sőt a gépjárművüket eladó evások sem maradnak ki.

A február óta hatályos adót a céges tulajdonban lévő autók után mindenképpen fizetni kell - így az evás cégeknek is, a magánszemélyek közül pedig azoknak, akik költséget számolnak el, vagy autójuk után más teszi ezt. Kibúvó persze itt is van. Ha egy evás vállalkozó el akarja kerülni az adót, célszerű átíratnia a céges autót egy magánszemély nevére, ahogy ezt sokan már eddig is megtették. Jó esetben az ezzel járó költségek akár fél év alatt megtérülnek - havi 15 ezer forint adóval számolva.

A megtérülési idő, mint írja a lap - azonban csak akkor lehet ilyen rövid, ha az autó elég régen a cég tulajdonában van (értéke nagy részét már leírták), és a megfelelő személy kapja papíron - hívja fel a figyelmet Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének fővárosi vezetője. Az evás vállalkozásnak ugyanis az autó eladása utáni bevétel is adóköteles, vagyis meg kell fizetni utána a 25 százalékos evát és a bevétel egy százalékára rúgó helyi iparűzési adót.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tőkekivonás számvitele

Pölöskei Pálné

adószakértő

Kötelezettség és nyilvántartásban szereplő követelés összevezetése 3.

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Rokkantsági ellátás

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close