hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Hatályon kívül az APEH pszichikai vizsgálata

  • MTI

Hatályon kívül helyezi az adatvédelmi biztos a Pénzügyminisztérium azon rendeletének egyes pontjait, amely az APEH-nél közszolgálati jogviszony létesítését megelőző pszichikai alkalmassági vizsgálatokról szól.

Az adatvédelmi biztos pénteki közleménye szerint nem zárhatók ki a közszolgálatból azok, akik pszichiátriai kezelés alatt állnak. Az IQ teszt alkalmazását is előíró rendelettel kapcsolatban Jóri András adatvédelmi biztos hivatalból kezdeményezett vizsgálatot. November közepén jelent meg a Magyar Közlönyben az a pénzügyminiszteri rendelet, amely egyebek mellett azt tartalmazza, hogy nem alkalmazható adathozzáférés szempontjából védett munkakörben az APEH-nél az a személy, akinek az intelligencia hányadosa (IQ) nem éri el a 90-es értéket. A rendelet előírja, hogy az APEH-nél csak azzal a személlyel létesíthető közszolgálati jogviszony az adathozzáférés szempontjából védett munkakörökben, aki részt vett a pszichikai alkalmassági vizsgálaton. Az adatvédelmi biztos közleménye szerint a rendelet aggályosnak bizonyult pontjai kizárták azon személy meghatározott munkakörben való alkalmazását, aki pszichiátriai kezelés alatt áll, holott ilyen adat kezelésére az APEH-nek nincs törvényi felhatalmazása.

Nem felelnek meg a célhoz kötött adatkezelés elvárásainak az alkalmasságot feltárni hivatott vizsgálatokhoz kapcsolódó adatkezelések, mivel az adatkezelés alapját képező vizsgálatok objektivitása kétséges.     Az adatvédelmi biztos az ügyben kikérte a Pszichiátriai Szakmai Kollégium véleményét is, amely szerint a rendelet szinonimaként kezeli a pszichiáter szakorvos és a pszichológus megnevezést, így szabályai orvos szakmai szempontból is kétségessé teszik a felállított diagnózist. Az a tény, hogy valaki pszichiátriai kezelés alatt áll, még nem jelenti azt, hogy közszolgálatba lépése a közigazgatási szerv törvényes működését bármilyen módon befolyásolná. Hasonlóképpen sérti az emberi méltóságot az, ha valakit egy valószínűsíthetően fennálló betegség miatt zár ki a jogszabály adott feladat ellátásából - állapította meg a biztos.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ügyvezető elnök

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Üzletág-értékesítés szabályai az áfában

Szipszer Tamás

adószakértő

Családi adókedvezmény

Surányi Imréné

okleveles közgazda

2020 január
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X