hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Hatályon kívül az APEH pszichikai vizsgálata

  • MTI

Hatályon kívül helyezi az adatvédelmi biztos a Pénzügyminisztérium azon rendeletének egyes pontjait, amely az APEH-nél közszolgálati jogviszony létesítését megelőző pszichikai alkalmassági vizsgálatokról szól.

Az adatvédelmi biztos pénteki közleménye szerint nem zárhatók ki a közszolgálatból azok, akik pszichiátriai kezelés alatt állnak. Az IQ teszt alkalmazását is előíró rendelettel kapcsolatban Jóri András adatvédelmi biztos hivatalból kezdeményezett vizsgálatot. November közepén jelent meg a Magyar Közlönyben az a pénzügyminiszteri rendelet, amely egyebek mellett azt tartalmazza, hogy nem alkalmazható adathozzáférés szempontjából védett munkakörben az APEH-nél az a személy, akinek az intelligencia hányadosa (IQ) nem éri el a 90-es értéket. A rendelet előírja, hogy az APEH-nél csak azzal a személlyel létesíthető közszolgálati jogviszony az adathozzáférés szempontjából védett munkakörökben, aki részt vett a pszichikai alkalmassági vizsgálaton. Az adatvédelmi biztos közleménye szerint a rendelet aggályosnak bizonyult pontjai kizárták azon személy meghatározott munkakörben való alkalmazását, aki pszichiátriai kezelés alatt áll, holott ilyen adat kezelésére az APEH-nek nincs törvényi felhatalmazása.

Nem felelnek meg a célhoz kötött adatkezelés elvárásainak az alkalmasságot feltárni hivatott vizsgálatokhoz kapcsolódó adatkezelések, mivel az adatkezelés alapját képező vizsgálatok objektivitása kétséges.     Az adatvédelmi biztos az ügyben kikérte a Pszichiátriai Szakmai Kollégium véleményét is, amely szerint a rendelet szinonimaként kezeli a pszichiáter szakorvos és a pszichológus megnevezést, így szabályai orvos szakmai szempontból is kétségessé teszik a felállított diagnózist. Az a tény, hogy valaki pszichiátriai kezelés alatt áll, még nem jelenti azt, hogy közszolgálatba lépése a közigazgatási szerv törvényes működését bármilyen módon befolyásolná. Hasonlóképpen sérti az emberi méltóságot az, ha valakit egy valószínűsíthetően fennálló betegség miatt zár ki a jogszabály adott feladat ellátásából - állapította meg a biztos.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyílt végű pénzügyi lízing

Nagy Norbert

adószakértő

Pavilon értékcsökkenése

Nagy Norbert

adószakértő

Éjszakai pótlék

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 április
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close