hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Vagyonvizsgálatok: elévülés és szabadságvesztés

  • dr. Marosi Andrea
3

Ítéltek-e már bárkit börtönbüntetésre vagyonvizsgálat alapján? Mikortól számít elévültnek egy ügy? Olvasói kérdések, szakértői válaszok.

Nyilvánosságra hoztak-e már olyan esetet, amikor a vagyonosodási vizsgálat során megállapított jövedelemeltitkolást az adóbírság és a késedelmi pótlékon felül szabadságvesztéssel vagy egyéb büntetéssel is szankcionálták?

Habár az adóhatóság tett ilyen tárgykörben feljelentéseket, vádiratról még nins tudomásom.Az ügyészségi vélemény is aggályosnak tartja, ugyanis becslésr nem lehet büntetőeljárást alapítani. Tehát ha születik is ilyen feljelentés, a nyomozóhatóság inkább más jogcimen próbál eredményt produkálni.

Amennyiben vagyonosodási vizsgálatot végez valakinél az APEH és kiderül, hogy hét-kilenc évvel ezelőtt nagymértékben eltitkolt, azaz nem vallott és nem fizetett adót, akkor jogilag tehetnek-e valamit ellene? Van-e különbség magánszemély és kft között?

Vagyonosodási vizsgálat csak magánszemély esetében végezhető. Az elévült időszakra már az adóhatóság semmit nem tehet.

A vagyonososdási vizsgálatoknál az elévülési időt az apeh hogyan veszi figyelembe. Most 2009-ben melyik évtől kezdheti el az ellenőrzést?

2003 évtől
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (3)
kovács zoltánné

szia !!! kérdésem a következő ! 2002 n csalás ügyben az ismerősömet bíróság pénz meg fizetésére kötelezte , mivel önkormányzati lakás bérlője , tartozása nincs, 2011 szept 1 felmondták a bérleti szerződését és ki lakoltatják , ő a biírosági végzést ,nem kapott . indoklás az önkormányzat részérül , hogy tudomásukra jutott a csalás vádja és ,meg sértette az 1993 évi lxxviii törvény 24 1 bek b és c pontja. kérdésem? jogos -e a kikölltöztetés 9 év után tisztelettel . egy barát

Egri Tímea

Ha a szüleitől kapott/örökölt valamit, azután ajándékozási/örökösödési illetéket kellett volna fizetni. Ha ez megtörtént, akkor nincs félnivalója.
Ha nem, akkor forduljon ügyvédhez, akivel felkészül egy esetleges vizsgálatra.

holtzinger imre

Még nem szóltam hozzá ilyesmihez. Jelenleg félek egy ilyen vizsgálattól, mert már szüleim nem élnek, hogy igazolhassák vagyonom eredetét. Mit tehetek, van e bármi megoldás, vagy rettegjek?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó őstermelő

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő helyi iparűzési adó 2023

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő iparűzési adó megosztása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink