hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Helyszíni szemle, avagy hogyan öntsünk tiszta vizet az APEH poharába?

  • dr. Marosi Andrea

Az adóhatóság az áfa-ellenőrzés folytatásaként ismételt nyilatkozattételre idézte be adózót. A revizornak jegyzőkönyvben rögzítette, hogy az adózónak műszaki végzettsége van, miközben fogalma sincs a számlában szereplő tevékenység műszaki tartalmáról, csakúgymint a tevékenység elvégzéséhez szükséges eszközökről. Hol hibázott az APEH és mi az a helyszíni szemle?

Adózó helyszíni szemlét kért,  vagyis azt, hogy a helyszínen, az üzemi területén a műtárgy bemutatása mellett ismertethesse a számlában szereplő gazdasági eseményt és rögzítsék a revizor által is szemmel látható eredményt vagy a gazdasági megvalósulást. Az eljáró revizor az ismertetést követően az adóhatóság épületében használatos nyilatkozattételi jegyzőkönyvet kívánta felvenni, mellőzve azokat a lényeges elemeket, amelyet éppen a helyszínen lehet rögzíteni. 

A törvény a bizonyítási eszközök körében szabályozza a nyilatkozat és a helyszíni szemle lehetőségét. A megkülönböztetés nyilvánvaló, mindkét cselekménynek eltérő funkciója van. A tényállás tisztázására szemle rendelhető el. A helyszíni szemlén készülő jegyzőkönyvre vonatkozó tartalmi előírások igen szigorúak. 

A jegyzőkönyv tartalmaznia kell a következőket: 
a) az eljáró hatóság megnevezését, az ügy tárgyát és az ügyiratszámot,
b) a jegyzőkönyv készítésének helyét és időpontját,
c) a meghallgatott személy természetes személyazonosító adatait, lakcímét, eljárásjogi helyzetét és elérési lehetőségét,
d) a meghallgatott személy jogaira és kötelességeire való figyelmeztetés megtörténtét,
e) az ügyre vonatkozó lényeges nyilatkozatokat és megállapításokat,
f) a szemle és a hatósági ellenőrzés során tapasztalt, az ügy eldöntése szempontjából lényeges körülményeket és megállapításokat,
g) a meghallgatott személy, az eljárási képességgel nem rendelkező személy képviselője, az eljáró ügyintéző és a jegyzőkönyvvezető oldalankénti aláírását.

A szemlének két fajtáját van: a hatóság hivatali helyiségében vagy a hatóság által kijelölt helyen lebonyolított szemle. Ez utóbbira a szemletárgyat - a hatóság külön felhívására - köteles magával vinni a szemletárgy tulajdonosa. Helyszíni szemlénnek hívjuk azt is, amikor a hatóság munkatársai és az eljárás egyéb résztvevői mennek ki a helyszínre (például egy tervezett létesítmény helyszínére, az ügyfél által folytatni kívánt tevékenység tervezett helyszínére, avagy az ügyfél üzletébe, ipari üzemébe).

A helyszíni szemle különösen jól szolgálja adózó érdekeit , a valós tényállás objektív felderítését egy ellenőrzés során.
Érdemes kezdeményezni megtartását, illetve odafigyelni, hogy az elkészült jegyőkönyv tartalmazza –e a fent felsorolt, törvényben foglalt adatokat.




Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

GDPR, iratanyagok átadása

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Számla tartalma

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink