hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Bekeményítenek a revizorok: 20 milliós bírság szabálysértésért

  • hvg.hu/adozóna/MTI

Az ismételt jogsértés többmillió forintjába is kerülhet a munkaadónak, bár a 20 fő alatti vállalkozások jóval olcsóbban is megúszhatják. De pontosan mi alapján mérlegel a munkaügyi felügyelő és végül mennyit kell fizetnie a rajtakapott munkáltatónak? Ezt foglaltuk össze a hvg.hu és az Adózóna közös sorozatának második részében.

A válság pozitívan hat a munkáltatók kreativitására: az adóelkerülési eszközök tárháza bővült. A minap a M6-oson hőre eltűnő tintával írták be két alkalmi munkavállaló foglalkoztatásának időpontját. Ezért egyiküknek kilencven nap helyett csupán három napi munkavállalását regisztrálták, azaz a munkaadó kilencven nap helyett csupán három napi munka után fizetett utána járulékot. Az Országos Munkaügyi- és Munkabiztonsági Felügyelőség (OMMF) ugyanolyan főben járó bűnnek tekinti, az alkalmi munkavállalói könyvet szabálytalanul töltik ki, mintha a munkaszerződést nem írásban kötik, vagy nem jelentik be az alkalmazottat. Tipikus munkáltatók ugyanis gyakran felejtik el beírni a munkakört, s a munkabért a megfelelő rovatba, de megesik, hogy a dátum vagy a felek aláírása marad le.

Ez utóbbi nélkül hiányzik a kölcsönös szerződési akarat. Amennyiben nem rögzítik a napi munkabért, azt sem lehet megállapítani, mennyit kell levonni, azaz mekkora a közteherjegy értéke. Utólag ugyanis bármely adat beírható – érvel az ellenőrzések szigora mellett az OMMF. Az már csak hab a tortán, ha az ellenőrzés időpontjában nincs ott az alkalmazottnál a kiskönyv, vagy a fentiek közül bármelyik jogsértés egynél több munkavállalót érint. 

Amikor a bejelentett állandó munkaviszonyt közös megegyezéssel megszüntetik, majd a munkavállaló regisztráltatja magát álláskeresőként, álláskeresési járadékot, segélyt igényel, illetve alkalmi munkavállalói könyvet vált ki és ezzel foglalkoztatják tovább. Az alkalmi munkavállalói könyvet csak a munkaügyi ellenőrzések esetén használják ezeken a munkahelyeken. Az ellenőrzéskor gyorsan beírva az adatokat, beragasztva a közteherjegyet próbálják meg legalizálni a foglalkoztatást. Azt állítják, hogy csak egy vagy két napja dolgoznak náluk ezek az alkalmi munkavállalók, miközben folyamatos munkát végeznek.

Folytatás a hvg.hu-n.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Teljesítési fok meghatározása

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Ingatlan áfa

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink