hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mínuszban az önkéntes nyugdíjpénztárak: mi lesz a kifizetésekkel?

  • HVG

Mínuszban zártak az év első felében az önkéntes nyugdíjpénztárak, emiatt sokakban felmerült, hogy a tagok esetleges tömeges pénzkivonása nem készteti-e a pénztárfelügyeletet a kifizetések felfüggesztésére.

Befektetéseik negatív hozama miatt mintegy 60 milliárd forintos vagyonvesztéssel kellett szembesülnie az év első felében az 1,4 millió fős önkéntes nyugdíjpénztári tagságnak - derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) legfrissebb adatsoraiból. Részben ezzel is magyarázható, hogy nőtt a pénztári kifizetések összege; az év első hat hónapjában már elérte a tavaly egész évben teljesített 44 milliárd forintos summa kétharmadát (lásd grafikonunkat). Ennek
elsődleges oka feltehetően az, hogy sokak tagsági ideje idén érte el azt a hosszúságot, amikortól (az úgynevezett tízéves várakozási idő leteltét követően) adó- és járulékmentesen vehető fel a korábbi befizetések hozama, és szükségük is volt a pénzre. Kétségkívül lehetnek azonban olyanok is, akik nem ilyen megfontolásból, hanem az esetleges újabb veszteségek elől menekülve nyúltak hozzá az eredetileg időskorukra szánt megtakarításhoz. Más kérdés, hogy miközben realizálják veszteségüket, kivett pénzüket - leszámítva a rövid távra szóló banki betétgyűjtési akciókat - hosszú évekre nagyjából csak ugyanolyan vagy rosszabb feltételek mellett tudják újra befektetni, mint a pénztárak.

"Kerül, amibe kerül" alapon egyes önkéntes nyugdíjpénztári tagok azon is elgondolkodtak, hogy nem csupán a hozamot veszik ki a kasszából, hanem a befizetett tőkét is. Kérdés - teszik hozzá -, mi történik akkor, ha a pénztártagok tömegesen megrohanják a kasszákat, és teljes megtakarított pénzüket kérik, vagyis előfordulhat-e, hogy a PSZÁF - az ingatlanalapok mintájára - kifizetési tilalmat rendel el valamennyi önkéntes nyugdíjpénztárnál? Maga a kiindulópont - a tömeges pénzfelvét - elvben elképzelhető, a gyakorlatban azonban már nehezen, hiszen túl drága mulatság.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingatlanértékesítés adózása

Lepsényi Mária

adószakértő

Airbnb – két tulajdonos

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink