hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A román választások eredményétől függ az adórefrom

  • MTI

A Calin Popescu Tariceanu román miniszterelnök vezette jobboldali kormány 2005 január 1-től vezette be a lakossági jövedelmekre és a vállalatok nyereségére vonatkozó, 16 százalékos egységes adókulcsot. Korábban Romániában progresszív adórendszer volt érvényben.

A 2005-től érvényben lévő intézkedéssel elégedett a Tariceanu-kabinet, amelynek pénzügyminisztere, Varujan Vosganian szerint országa 16 milliárd eurónyi bevételt nyert az egységes adókulcs bevezetésével. Vosganian korábban elmondta: már a reform első évében, 2005-ben 2,4 milliárd eurónak megfelelő többlet maradt az egységes adókulcsnak köszönhetően a dolgozóknál és a vállalkozásoknál, és az összeg évről évre nőtt. Tavaly már 4,4 milliárd eurónyit nyertek vele az adózók, az idén pedig 5 milliárd körül lesz az összeg.

Az elmúlt hetekben pusztán gazdasági elemzők nyilatkoztak úgy, hogy a nemzetközi pénzügyi válság következtében felmerülő költségvetési gondok miatt Romániának növelnie kell a 16 százalékos, egységes adókulcsát. Ezek a nyilatkozatok azonban csak elvétve jelentek meg a sajtóban, és nem váltak a politikai vita fő témájává.

Az adók kérdése viszont óhatatlanul szóba került a jelenleg zajló választási kampányban. A kormányalakítási esélyekkel rendelkező főbb pártok választási programjaiból azonban kiderül, hogy nagy valószínűség szerint Romániában továbbra is érvényben marad az egységes adókulcs, ha a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vagy a Demokrata Liberális Párt (PD-L) adja majd az új kormány miniszterelnökét.

A jelentős támogatottságnak örvendő politikai erők közül egyedül a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Konzervatív Párt (PC) alkotta választási szövetség ellenzi az egységes adókulcsot. A szövetség honlapján közzétett választási programból kiderül, hogy a PSD és a PC két adókulcsot állapítana meg a munkabérekre.

A program nem részletezi konkrétan, hogy mekkorák lennének az új értékek, de jelzik: ez a különbségtétel azért szükséges, mert a bérezettek 80 százaléka az országos bruttó átlagbér alatt keres, így az egységes adókulcs előnyeiből csak 100 ezer állampolgár részesül, akik jóval az átlagbérek fölötti jövedelmekkel rendelkeznek. A PSD viszont leszögezi, hogy a társasági adóra vonatkozóan a jelenlegi, 16 százalékos kulcson ők sem akarnak változtatni
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Gépjárműoktatók eszközbeszerzése

Nagy Norbert

adószakértő

23HIPAK_A-NY-01. 9. pontja II. rész

Szipszer Tamás

adószakértő

Egyéni vállalkozás kettős könyvvitelben

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink