hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Áfalevonás: amikor a PM irányelv és az EB döntés ellentmond egymásnak

  • dr. Marosi Andrea

Az áfa levonása és a formai követemények: mit gondol erről az Európai Bíróság és mit a magyar Pénzügyminisztérium? A tartalmi és az alaki követelmény mire elég az unióban és mire Magyarországon?


Az Európai Bíróság egy konkrét (C-146/05 sz. Colleé) ügyben hozott ítéletében lehetségesnek tekinti az áfa levonását, ha a tartalmi követelmények teljesülnek - még ha egyes alaki követelményeknek nem is tesz eleget az adóalany.

A konkrét esetben a főtanácsnoki vélemény szerint nem kérdőjelezhetik meg egy közösségen belüli termékértékesítés adómentességét kizárólag arra hivatkozva, hogy az adózó nem rendelkezik megfelelő számviteli, könyvelési bizonyítékkal. Kifejti továbbá, hogy a nemzeti adóhatóságok nem tekinthetnek el a közösségen belüli termékértékesítés adómentességétől a tagállamok által felállított formai követelmények nem teljesítésére hivatkozva, amennyiben az adómentes közösségen belüli termékértékesítésnek az EU áfa-irányelvében lefektetett alapfeltételei teljesülnek. (Ezt az ítéletet analógia útján alkalmazta az Európai Bíróság az Ecotrade SpA 2008. május 8. C-96/07 és C-95/07 egyesített ügyekben is.)

Ugyanakkor hazánkban jelenleg a törvény az adólevonási jog keletkezését főszabályként az adófizetési kötelezettség keletkezéséhez - az előzetesen felszámított adónak megfelelő fizetendő adó megállapításának időpontjához köti.

A törvény az egyes ügylettípusokhoz részletesen meghatározza, hogy tárgyi feltételként milyen okirat szükséges az adólevonási jog gyakorlásához.
Másrészről mai napig hivatkozási alap az adóhatóság gyakorlatában a levonási jog elutasítása és adóhiány megállapítása kapcsán a 7003/2002. (PK. 21.) pénzügyminisztériumi irányelv az általános forgalmi adóról szóló 1992. évi LXXIV. törvény 44. § (5) bekezdésének alkalmazásáról. Az irányelv kimondja, hogy a számlát befogadó vevő áfa levonási joga nem sérülhet, ha az ügylet során kellő körültekintéssel járt el. Ennek körébe tartozik: a bizonylattal kapcsolatos előírások betartásának, és az ügylet körülményeinek vizsgálata. 

Az adólevonási-jog valós gazdasági eseményt dokumentáló, adóigazgatási azonosításra alkalmas számlával gyakorolható. 

Az irányelv a befogadó bizonylatokkal kapcsolatban a kellő közel másfél oldalon keresztül taglalja. Ennek az adózó felé támasztott, a bizonylatokra vonatkozó részletezett elvárásai ellentmondanak az Európai Bíróság fenti ítéletében megfogalmazott szemléletnek.



Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Helyi iparűzési adó

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink