hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Amikor a saját kocsi cégautó: mennyit kell fizetni, mit lehet elszámolni?

  • dr. Marosi Andrea

Az adótörvényeket visszavonta a kormány, a pénzpiaci válság átírta az adótevreket. A nagy vihart kavart cégautóadóról szóló módosítás is elmarad, mivel is kell így számolni?

A cégautók adójára vonatkozó legfontosabb rendelkezéseket a személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja-törvény) 70.§-a tartalmazza. A törvény alapján természetbeni juttatásnak minősül a kifizető/ munkáltató tulajdonában lévő, vagy általa bármely más jogcímen használt személygépkocsi magáncélú használatára tekintettel keletkező jövedelem. 

Magáncélú használatról beszélünk abban az esetben, ha bármely körülmény vagy dokumentum (így különösen a tárolás helye, illetve az irányadó belső szabályzat, szerződés, útnyilvántartás) alapján megállapítható, hogy a cégautót magánszemély(ek) - akár állandó, akár eseti jelleggel, a cégautó egyéb használatától függetlenül - személyes célra (is) használja (használják) vagy használhatja (használhatják). Személyes használatnak minősül különösen a munkahelyre, a székhelyre vagy a telephelyre a lakóhelyről történő bejárás, kivéve, ha az említett útvonalon történő használat kiküldetés (kirendelés), külföldi kiküldetés, külszolgálat keretében történik.

Az előzőekben említett jövedelem után az adó (cégautóadó) fizetésére az a kifizető/munkáltató köteles, aki (amely) a magánszemély(ek) számára a magáncélú használatot biztosítja (lehetővé teszi).

A cégautóadó havonta (következő hó 12-éig) fizetendő mértéke a következő:


cegauto_vgd
Forrás: VGD



A cégautóadó fizetésére kötelezett kifizetőnek/ munkáltatónak az szja-törvény lehetőséget ad arra, hogy írásban megállapodhasson a magánszeméllyel, hogy a cégautóadót részére a magánszemély megtéríti, azonban fontos, hogy e megállapodás a kifizetőt/munkáltatót nem mentesíti a cégautóadóval összefüggő adókötelezettségei (így különösen adómegállapítási, -fizetési és -bevallási kötelezettsége) teljesítése alól.

Amennyiben a kifizető/munkáltató a cégautót igazoltan a hónap egyetlen napján sem üzemeltette, akkor e személygépkocsi után az adott hónapra nem köteles a cégautóadót megállapítani, megfizetni és bevallani. Az említett körülménynek kell tekinteni különösen a cégautó tartalékban tartását és üzemképtelenségét mindaddig, amíg forgalomba nem helyezték a cégautót. 

Az előzőeken túlmenően nem keletkezik cégautóadó-fizetési kötelezettség az olyan magáncélú használat alapján sem, amelynél a magánszemély az egyébként a cégautóadó fizetésére kötelezett kifizetőnek térítést fizetett, feltéve hogy e térítés legalább a magáncélú használat során futott kilométernek megfelelően
- az üzemanyag-fogyasztási norma és az APEH által közzétett üzemanyagár alapján az szja-törvény rendelkezései szerint megállapított vagy
- a számlák alapján meghatározott
üzemanyagköltség és az általános személygépkocsi-normaköltség figyelembevételével kiszámított összeg. Kiemeljük, hogy az üzemanyagköltség megtérítettnek tekintendő akkor is, ha a magáncélú használatra jutó üzemanyagra fordított kiadást kizárólag a magánszemély viseli. 

SAJÁT GÉPKOCSI ÜZLETI CÉLÚ HASZNÁLATA

Saját gépjármű hivatali, üzleti célra történő használatáról beszélünk, ha a magánszemély saját tulajdonú, vagy házastársa tulajdonában álló személygépkocsiját hivatali, üzleti célra használja. A költségtérítés alapbizonylata lehet a kiküldetési rendelvény, vagy az útnyilvántartás. A magánszemélynek útnyilvántartást kell akkor is vezetnie, ha a munkáltatójától hivatali, üzleti utazás címén kapott költségtérítés összege a jogszabályban meghatározott (igazolás nélkül elszámolható) mértéket meghaladja, és a magánszemély a költségeit tételesen kívánja elszámolni. 

A kiküldetési rendelvény hasonló az útnyilvántartáshoz, és minden olyan esetben helyettesíti az útnyilvántartást, amikor a magánszemély kizárólag csak a munkáltatójától kap hivatali, üzleti utazás címén bevételnek nem számító költségtérítést, és az adott járművet más tevékenységével összefüggésben nem használja. A kiküldetési rendelvényt a munkáltatónak kell kiállítania két példányban. A rendelvény eredeti példányát a munkáltató, másolatát pedig a magánszemély köteles megőrizni az elévülési idő lejártáig. 

A kiküldetési rendelvényre kötelezően előírt formanyomtatvány nincs. A törvény azonban meghatározza azokat a tartalmi elemeket, amelyeket a kiküldetési rendelvényhez kapcsolódó rendelkezés alkalmazása esetén a rendelvénynek feltétlenül tartalmaznia kell. 

A fentiek alapján a költségtérítés összege lehet:
• jogszabályon alapuló, azaz a kiküldetési rendelvény/útnyilvántartás szerinti km-távolság x APEH által közzétett üzemanyagár + az APEH által közzétett üzemanyag-fogyasztási norma x 9 Ft/km általános személygépkocsi normaköltség képlet alapján. 

Az üzemanyag fogyasztási norma egyes mértékei az alábbiak szerint alakulnak:
• A benzinüzemű gépkocsi alapnorma-átalány mértéke a beépített motor hengerűrtartalma szerint:
1000 cm3-ig                           8,0 liter/100 kilométer
1001-1500 cm3-ig                  9,0 liter/100 kilométer
1501-2000 cm3-ig                 10,0 liter/100 kilométer
2001-3000 cm3-ig                 12,0 liter/100 kilométer
3001 cm3 felett                     14,0 liter/100 kilométer 

A gázolajüzemű gépkocsi alapnorma-átalány mértéke a beépített motor hengerűrtartalma szerint:
1500 cm3-ig                          6,0 liter/100 kilométer
1501-2000 cm3-ig                 7,0 liter/100 kilométer
2001-3000 cm3-ig                 8,0 liter/100 kilométer
3001 cm3 felett                    10,0 liter/100 kilométer

Ebben az esetben a nem önálló tevékenység kapcsán ez az összeg nem számít bevételnek a magánszemélynél.
• - a kifizető és a magánszemély megállapodása alapján magasabb is lehet a kapott költségtérítés (pl.: 10 Ft/km), ebben az esetben az összeg adóköteles bevételnek minősül, viszont a magánszemély ezzel az összeggel szemben költséget számolhat el. Ekkor a kifizetett összeg költséghányada a magánszemély nyilatkozata alapján kerül meghatározásra. A költségeket lehet tételes költségelszámolás alapján, vagy a 9 Ft/km költséghányad figyelembe vételével megállapítani. A költségek levonása után megmaradó rész összevonandó jövedelem, melynek adózása, járulékfizetése megegyezik a munkabérből származó jövedelem elszámolásával.

Ferencz Gyöngyi 
VGD
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink