hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Veres összefoglalta ki jár jól és miért

  • MTI

A kormány adómódosításai alapján átlagosan mintegy 2 százalékponttal csökken az adóék, a bérköltség adó- és járulékterhe, ami valamennyi kereseti sávban mérsékli a munkáltatók bérköltségét - mondta Veres János a Parlamentben.


A pénzügyminiszter az egyes adó- és járuléktörvények módosításáról szóló törvényjavaslat expozéjában ismertette: a havi bérköltség csökkenésének legnagyobb összege 5 520 forint, amely a legalább havi 138 ezer forintos, a minimálbér kétszeresét jelentő bruttó keresetnél jelentkezik. Hozzátette: a módosításokkal a lakosság terhei 45 milliárd forinttal, a vállalkozásoké pedig 122 milliárd forinttal csökkennek, az intézkedések fedezetét a költségvetési többletbevételek, a kiadások csökkentése, valamint az adórendszerben javasolt átcsoportosítások teremtik meg.

A személyi jövedelemadó 18 százalékos sávjának évi 1,7 millió forintról 2 millió forintra szélesítésével a kormány számításai szerint az adózók 40 százaléka jár jól, a változás 1,7 millió adózónak jelent többletjövedelmet - mondta Veres János. A pénzügyminiszter kiemelte: jövő április 1-jétől a járulékok 4 százalékponttal csökkennek a minimálbér kétszeresének megfelelő jövedelemig; a munkaadói járulékok 2,5 százalékponttal 26,5 százalékra, a tb-járulék és 1,5 százalékponttal 1,5 százalékra csökkennek.

A rehabilitációs hozzájárulás a háromszorosára emelkedik, a társas vállalkozásoknál, valamint az egyéni vállalkozóknál megszűnik a különadó, szélesedik a társasági adó alapja, a 16 százalékos általános adókulcs 18 százalékra emelkedik, megszűnik az osztalékadó 35 százalékos mértéke, a teljes osztalékjövedelem a 25 százalékos általános adókulcs szerint adózik és megszűnik a cégautó adó, amit vagyoni típusú adó vált fel - sorolta a részleteket Veres János.

Az előterjesztés szerint az üzemanyagokat kivéve 10 százalékkal emelkedik a jövedéki adó mértéke, egyszerűsödik a 100 millió forint alatti árbevétellel rendelkező jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok könyvvezetése, egységesedik az szja-ban a kedvezményrendszer és emelkedik az átalányadózás választhatóságának értékhatára is.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Képzés költségének elszámolása

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Kiva választása – kedvezményezett átalukás – jogutód

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Kivás vállalkozás lakóingatlant értékesített

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink