hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Családi adózás: készül a törvényjavaslat

  • lapszemle

Várható, hogy hamarosan törvényjavaslat kerül a hazai parlament elé a családi adózás bevezetéséről. Ez már működik más országokban, de hogyan. Részlet a Világgazdaság írásából.

A családi adózás tulajdonképpen a gyermekvállalást hivatott támogatni az adórendszeren keresztül. Erre alapvetően három lehetőség van: 

1.kedvezmények biztosítása, melyeknél nem vonják össze a házas- vagy élettársak jövedelmét;

2.az úgynevezett "splitting" bevezetése, amikor a jövedelmeket összevonják, és elosztják kettővel;

3.az adó megállapításánál az eltartottak számát is figyelembe veszik.

A példaként emlegetett Franciaországban az utóbbit alkalmazzák, mégpedig egy meglehetősen bonyolult képlet segítségével számítják ki a fizetendő adót. Az hivatkozott francia modell azonban igazából csak a harmadik gyermek vállalásánál jelent érzékelhető előnyt más országokkal összehasonlítva, de az is tény, hogy a három gyermeket nevelő, francia családok 70 százaléka egyáltalán nem fizet adót. Ez az arány kétgyermekeseknél csak 10 százalék. Egy nemrégiben napvilágot látott demográfiai jelentésben megállapították, hogy Franciaországban, kiugróan magas volt 2007-ben a termelékenységi ráta (1, 98) melynek egyik legfőbb okát sokan a kedvező családi adózási rendszerben látták. A szakértők szerint ugyanakkor három gyermek alatt nincs nagy különbség a francia vagy például az adókedvezményt alkalmazó német rendszer hatása között, vagyis nem találtak konkrét bizonyítékot arra nézve, hogy a magas termékenységi ráta mögött a családi adózás áll.

A szakemberek a termelékenység és adózási rendszer összefüggéseit kutatva arra jutottak, hogy inkább egy jól kidolgozott családpolitikai csomag a siker titka, melynek része a bölcsődei ellátás, a gyermekgondozási díj és a családi pótlék is. A francia édesanyáknak ráadásul igen magas a munkavállalási hajlandósága, melynek okát is főként a könnyű gyermekelhelyezésben kell keresni, mivel a családi adózásban is alkalmazott "splitting" éppen negatív hatást jelentene a foglakoztatás terén. (A munkába álló, többnyire alacsonyabb bérű szülő marginális adókulcsa a családi adózás rendszerében magasabb, mint ha önállóan adózna.) Hazánkban a fentebb említett termelékenységi ráta aggaszóan alacsony (1,34). Kérdés azonban, hogy a francia példa alapján a családi adózás bevezetése elegendő lenne-e a probléma megoldására, vagy csupán a jelenleg is meglehetősen bonyolult adórendszert tenné még átláthatatlanabbá.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink