hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ki mit szól a Megegyezéshez?

  • HVG

A gazdasági élet szereplői fenntartásokkal, de a politikusoknál jóval árnyaltabban viszonyulnak a miniszterelnök Megegyezés címet viselő programjában a múlt héten bejelentett adótervekhez.


A diagnózis és a vízió jó, a terápia döcögős - nagyjából így summázhatók az adószakértői és érdek-képviseleti értékelések Gyurcsány Ferenc kormányfő 2009-re 300 milliárd, 2012-ig pedig összesen 1000-1200 milliárd forintos adókönnyítést ígérő programjáról. A HVG által megkérdezettek és a külföldi szakértők kételyeit - azon túl, hogy a program túlmutat a hivatalosan is csak 2010-ig tartó mostani kormányzati cikluson - leginkább az táplálja, hogy a gazdaság kifehérítéséből összehozható-e egyáltalán a terhek csökkentéséhez szükséges forrás. Ha helytálló lenne is, hogy a jövedelmek ötöde a fekete és a szürke zónában keletkezik, akkor sem valószínű, hogy a beígért könnyítés, illetve a szigorúbb ellenőrzések az adómorál kormányfő által várt mértékű javulását hoznák - vélik. Nem akkorák a tervezett lépések, hogy egy csapásra irányt váltanának a mostani adózási szokások - jegyezte meg ezzel kapcsolatban Oszkó Péter, a Deloitte adótanácsadó cég elnöke, aki például a magánszemélyek ilyen motiválását is hiányolja a programból. A lapzártánk utáni kormányülés állítólag azt javasolja, hogy a béreket és a vállalkozói díjakat csak banki átutalással lehessen kiegyenlíteni. Emellett 20 százalékos adóbírsággal lenne büntethető a számlát nem kérő, azt meg nem őrző magánszemély, továbbá nőne a számlaadási kötelezettségüket elmulasztók adóbírsága is.

Azt, hogy nem jön be a szükséges pénz a fehérítésből, már a kormányzati szereplők által az adómérséklés első évére, 2009-re megjelölt források is igazolják. Ezek között ugyanis 65 milliárd forintos - bővebben nem részletezett - kiadáscsökkentés, 80 milliárd forintnyi költségvetési tartalék zárolása, továbbá mintegy 115 milliárd forintos közteheremelés is szerepel. A 2009-re tervezett könnyítések egyharmada a munkavállalók, kétharmada a munkaadók életén javítana. Az előbbieknél azáltal, hogy a személyi jövedelemadó (szja) 18 százalékos kulcsának határa a mostani évi 1,7 millió forint jövedelem helyett 2 millió forint lenne. Jövőre egyébként még nem alkalmaznák a 750 ezer forintos jövedelemrészre beharangozott nulla százalékos szja-kulcsot, hanem megmaradna az adójóváírás. Az utóbbival az egyéni vállalkozók és a magas jövedelműek továbbra sem élhetnének.

Nem szűnne meg a magas (évi 7,1 millió forint feletti) jövedelműeket terhelő különadó sem. A többkulcsos és progresszív szja egybecseng a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) által elvártakkal - ismerte el a HVG-nek Pataky Péter MSZOSZ-elnök, hiányolva ugyanakkor, hogy a program semmit sem adna az évente 1,7 millió forintnál kevesebbet keresőknek. Az alsó szja-kulcs sávhatárának emelésével relatíve a havi bruttó 170-180 ezer forint között keresők járnának a legjobban; tisztán 3,9 százalékkal kapnának többet, mint az idén (lásd grafikonunkat a 107. oldalon). Az átlagkereset (havi 210 ezer forint) környékén már csak 3,7 százalék lenne a plusz. Forintokban ez havi 140-170 ezer forint közötti bruttó keresetnél legfeljebb havi 1500, az e fölöttinél pedig egységes 4500 forint tiszta többletet eredményez. 

A teljes cikket olvassa el a HVG-ben!



Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Műtéti költség adózása munkaviszonyban

Nagy Norbert

adószakértő

Részmunkaidőre váltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Cégautóval kapcsolatos áfalevonás.

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink