hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Matolcsy többkulcsos munkaadói járulékot szorgalmaz

  • MTI

Matolcsy György fideszes gazdaságpolitikus szerint meg kell fontolni a többkulcsos munkaadói járulék bevezetését, ahol a felső kulcs 20 százalék, a középső 10-15 százalék körüli, az alsó pedig nulla százalékos lenne - az Orbán-kormány egykori gazdasági minisztere erről egy hétfői konferencián beszélt.


A Fidesszel szövetséges Lungo Drom nevű szervezet a cigányság sorskérdéseiről rendezett konferenciáján a politikus azt mondta: egy következő adóreform keretében meg kell fontolni azt, hogy a magyar munkaerő minőségi különbségeihez igazítsák a munkaadói járulékot.

Matolcsy György úgy vélte: egymillió új munkahelyet kellene teremteni Magyarországon, és ehhez teljes körű adó- és járulékreformra van szükség. Mint mondta, vannak olyan javaslatok, amelyek szerint a személyi jövedelemadó lehetne egykulcsos, ahogyan Közép- és Kelet-Európában Magyarországon kívül már szinte mindenhol, a munkaadói járulék tekintetében viszont több kulcsot kellene megkülönböztetni.

Szerinte egy jelentős járulékcsökkentés után a munkaadói járulék mai 29 százalékos szintje 20 százalékra mehetne le, ami nagyjából a munkavállalók egyharmadára, mégpedig a legjobban képzett, "legkapósabb" munkavállalókra vonatkozna. Ezzel szemben állna egy nulla százalékos kulcs, amely érvényes lehetne a több mint egy éve munka nélkül lévőkre, a 18 és 24 év közötti korcsoportra, illetve az 55 év felettiekre, valamint olyan kistérségekben is alkalmaznák, ahol 20 százalék feletti a munkanélküliség. Matolcsy György szerint a középső 10-15 százalék körüli kulccsal pedig el lehetne ismerni annak a munkavállalói rétegnek az értékét is, amely nem a legkapósabb, de nem is tartósan munkanélküli.

A politikus kérdésre válaszolva hozzátette: a kulcsok közötti átjárhatóság és a nulla százalékos kulcsba tartozás időtartama megállapodás kérdése lehetne, a kormánynak erről a munkaadókkal, a munkavállalókkal, az önkormányzatokkal és a politikai ellenzékkel kellene egyeztetnie.

Arra a kérdésre, hogy a Fidesz adóreformjának lehetne-e az alapja ez a javaslat, Matolcsy György azt mondta: a Fidesz kiindulópontja az, hogy jöjjön létre egymillió új munkahely 5-10 év alatt, és ehhez minden adó- és járulékreformra szükség van. Megjegyezte: a közgazdasági szakma ma már teljes körűen kiáll az adó- és járulékreform mellett, míg 2006-ban, amikor a Fidesz először meghirdette ezt a programot, még nem volt így.

Matolcsy György a cigányság helyzetéről rendezett konferencián arról is beszélt, hogy Magyarországon is megfontolandó lenne az a mexikói program, amelyben az állam pénzzel ismeri el azokat a családokat, amelyekben a gyermekek magasabb iskolai végzettséget érnek el, mint a szülők.

A politikus az MTI-nek erről azt mondta: a 10-15 évvel ezelőtt elindult mexikói programban a magyar viszonyokra lefordítva több százezer forintot kap az a szülő, aki maga nem végezte el a nyolc általánost, de a gyermeke igen, több millió forintot, ha a gyerek érettségit szerez, és 5-10 milliót forintos támogatáshoz jut az a család, ahol a gyerek a diplomáig jut el.

Matolcsy György szerint ez a program nemcsak a cigányság számára, hanem az összes hátrányos helyzetben lévő család számára hasznos lehetne, hiszen a tudáshiány a magyar társadalom legalább egyharmadára érvényes, és ez újratermelődik a gyerekeknél. Ezt kell megszüntetni - tette hozzá.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink