hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Gyurcsány a Sándor-palotáról és az őrült feszültségekről

  • MTI

A miniszterelnök abban bízik, hogy a Megegyezés programjának és az ahhoz kapcsolódó költségvetésnek meglesz a parlamenti többsége, de nyitott arra, hogy másokat is meghallgasson; erről Gyurcsány Ferenc a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában beszélt péntek reggel.



A miniszterelnök megismételte: ha a költségvetést nem fogadja el az Országgyűlés, "másnap reggel felsétál a Sándor-palotába".

Amit az MSZP ajánl tárgyalási alapnak, az a legjobb kompromisszum, de nyitottan várja az SZDSZ javaslatait - fogalmazott a kormányfő. A miniszterelnök kiemelte, hogy az általa jegyzett Megegyezés című programot az MSZP elnöksége elfogadta, tehát világos a szocialisták pozíciója. "Nekem nem esik le a gyűrű az ujjamról, ha másban is meg tudunk állapodni" - tette hozzá. A Megegyezés program adócsökkentési fejezete Gyurcsány Ferenc szerint jó kompromisszum az adócsökkentés és a társadalompolitikai célok között.

A kormányfő a hitelességét firtató újságírói kérdésre azt válaszolta, hogy szerinte ma a "placcon" egyetlen egy, számokat, konkrét javaslatokat tartalmazó csomag van, a többi párt elnöke nem írta meg saját programját. Utóbbiak csupán annyit mondanak, hogy bátrabban kellene lépni, de ez Gyurcsány szerint gyávaság, mert a hatalomról szól, miközben pozícióikat nem tisztázzák.

A kormányfő szerint a gazdasági elemzőknek - ha csak a gazdaság igényeit nézzük - igazuk van: nem kétséges, hogy az 500 milliárd forintos adócsökkentés jobbat tesz a gazdaságnak, mint a 300 milliárd forintos. Ám az adócsökkentés azzal jár, hogy a kiadásokat is csökkenteni kell, vagy a nyugdíjasoktól, vagy a családoktól kell pénzt elvenni, vagy a közalkalmazottak bérét csökkenteni - tette hozzá. A családi pótlék rászorultsági elven való átalakításával kapcsolatban Gyurcsány úgy fogalmazott, hogy ez csak 15 milliárd forintos bevételt eredményezne, miközben "őrült társadalmi feszültségekkel" járna.

A miniszterelnök szerint azt kellett megérteni, hogy "atyáskodó, népnevelő attitűddel nem jó politikát csinálni, figyelembe kell venni, hogy az országnak most mennyi a teherbíró képessége". Hozzátette: tény, a magyar gazdaságnak jót tenne a jóléti rendszer átalakítása, de ezekben az években nincs itt az ideje e kiadások szűkítésének. Kiemelte: "nincs szándékomban pénzt elvenni a gyermekes családoktól".

A kormányfő elismerte, hogy a program készítésekor vizsgáltatta az áfaemelés, áfacsökkentés variációját. Mint mondta: végül azonban kiderült, hogy a 20-ról 23 százalékra történő áfaemeléshez sok alapvető élelmiszer áfáját 15 százalékra kellett volna csökkenteni. Bár ez a csomag 150 milliárdos pluszbevételt hozott volna, kiderült, a következő másfél évben megemelné az amúgy is magas inflációt, és a legszegényebb emberek járnának rosszul, miközben kedvezne a magas jövedelműeknek - mondta.

Arra az újságírói kérdésre, hogy vajon az MSZP frakciója és a párt milyen árat lesz hajlandó fizetne az SZDSZ-nek a csomag támogatásáért, a miniszterelnök azt válaszolta: ez csak akkor derül ki, ha ismertek lesznek a liberálisok konkrét elképzelései.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfaarányosítás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink