hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az EU-tagállamok legfőbb adónemei: Lettország

  • Béres Molnár Brigitta

A 2001. május 23-án kiadott „ Az Európai Unió adópolitikája – prioritások az elkövetkezendő évekre” dokumentuma képezi az Európai Bizottság adózásra vonatkozó stratégiáját.


Az Európai Unió kiadványa szerint a személyi jövedelemadók meghatározása továbbra is tagállami hatáskörben maradna, a Bizottság feladata csupán ezek koordinálása. A társasági adók tekintetében egy összevont közös társasági adóalapra tettek javaslatot, az adóakadályok orvosolása érdekében. Emellett egy minta tervezetet is kiadtak a nemzet-állami adózásról a kis- és középvállalatokat érintően. Az általános forgalmi adót is szabályozták, a hatályos EU – törvények szerint az áfa általános kulcsának legalább 15 százaléknak, míg a kedvezményes kulcsnak legalább 5 százaléknak kell lennie. 

Szja
Lettországban a személy jövedelemadónak egyetlen kulcsot határoztak meg – a jövedelmük 25%-át kell leadóznia az adófizetőknek.

Társasági adó
A társasági adó kulcsa 15% Lettországban.

Áfa
Általános kulcs: 18%
Csökkentett: 5%
Az oktatás, az egészségügyi, kulturális és pénzügyi szolgáltatások, valamint a szerencse- és nyereményjátékok nem Áfa-kötelesek.

További adófajták:
• Ingatlanvásárlási adó (Az ingatlan értékének 2%-át kell a vevőnek leadóznia)
• Ingatlanadó (az ingatlan tulajdonosa évente 1,5% adó megfizetésére köteles)
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Térítésmentesen kapott termék

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Átalányadózás év közbeni kezdéssel

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close