hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Pénztartozás utalása: kell illetéket fizetni itthon vagy külföldön?

  • adozona.hu

Az illetékekről szóló törvény szerint ingónak vagy ingóhoz kapcsolódó vagyoni értékű jog szerzése esetében a jogszabályt akkor kell alkalmazni, ha az ingó átadása, a vagyoni értékű jog megszerzése belföldön történt - áll az APEH honlapján. Mi a különbség a külföldi és a belföldi bankszámlára történő utalás között?

 

A törvény szerint ingónak minősül – és főszabályként ajándékozási illetékköteles – a fizetőeszköz.

A Polgári Törvénykönyvről (Ptk.) alapján a pénztartozás teljesítésének helye – ha jogszabály kivételt nem tesz – a jogosult lakóhelye, illetőleg székhelye. A pénztartozás megfizetésével kapcsolatban a Ptk-hoz fűzött kommentár kifejti, hogy a pénztartozást akkor kell teljesítettnek tekinteni, ha a pénz eljut a jogosulthoz. Bankszámlák közötti átutalás esetén az a nap a teljesítés napja, amikor a pénzösszeget a jogosult bankszámláján jóváírják - értesít az adóhatóság.

Ennek alapján tehát a külföldi bankszámlára történő utalás kívül esik az illetéktörvény hatályán (hiszen ekkor a szerzés külföldön történik), belföldi bankszámla esetén azonban – függetlenül attól, hogy külföldről vagy belföldről történik az utalás – a vagyonszerzőnek minden esetben bejelentési kötelezettsége van, miután a teljesítés helye Magyarország.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Családi kedvezmény érvényesítése önellenőrzéssel

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Telek aktiválása

Nagy Norbert

adószakértő

Családi kedvezmény válás után

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink