hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adószakértői javaslat: ki minek örül?

  • HVG

Új szerepkörben mutatkoztak be Magyarország négy legnagyobb adótanácsadó cégének szakértői. Ezúttal nem elégedtek meg azzal, hogy ügyfeleiket a meglévő adóelőírások közti eligazodásban, illetve az adómegtakarításban segítsék. A versenyképesség javítását, a foglalkoztatás bővítését és a feketegazdaság visszaszorítását remélik. A HVG cikkét olvashatják.


Még tavasszal olyan szakmai adókoncepció kidolgozására szövetkeztek, amely reményeik szerint éveken keresztül szolgálhatja a gazdaság versenyképességének javítását. A csapatban ott van az adókoncepciók kimunkálásában korábbi pénzügyminisztersége alatt már jártasságot szerző László Csaba, a KPMG adópartnere, továbbá Lőcsei Tamás, a PricewaterhouseCoopers cégtársa, Oszkó Péter, a Deloitte elnök-vezérigazgatója és Rencz Botond, az Ernst & Young regionális igazgatója. A team munkáját a Pénzügyminisztérium (PM) és a Magyar Nemzeti Bank segítette számításaival.

Az elképzelések már rövid távon is képesek a gazdasági növekedés gyors előremozdítására - állítják a szakértői anyag megalkotói, mondván, az első évben 2,8 százalékos inflációcsökkenés mellett 1 százalékos GDP-bővülés várható, ami több év alatt elérheti a 4,5 százalékot is. A javaslat elsősorban a vállalkozások adóterhein könnyítene, s bevezetésének előnyeit csak szűkebb körben élvezhetnék a magánszemély adózók. A csomag a személyi jövedelemadóban (szja) két kulcsot javasol, a mostani alsó mérték 18 százalékról 20-ra nőne, a felső pedig 36 százalékról 30-ra csökkenne. Az alacsonyabb kulccsal évi 15 millió forint jövedelemig lehetne adózni, az e fölötti részre pedig a magasabbal. A javaslat készítői szerint ugyanis továbbra is érvényesíteni kellene azt az elvet, hogy a tehetősebbek ne csak abszolút összegben, hanem arányaiban is nagyobb részt vállaljanak a közteherviselésben. Az összességében 500 milliárd forintos szja-könnyítésből így is a közepes és a magas jövedelműek profitálnának, miközben az alacsony keresetűeket hátrányosan érintené. A javaslat ugyanis abból indul ki, hogy az adóterhek elosztása rendkívül aránytalan a magas keresetűek kárára, miközben az alacsony bérűek közt jócskán vannak, akiknek a jövedelme többszöröse a hivatalosan bejelentettnek. Emiatt aztán megszüntetnék a jelenleg teljes egészében évi 1 millió 250 ezer forintos jövedelemig érvényesíthető adójóváírást, amit a rászorultaknál közvetlen támogatással pótolnának.

Ezt a jövedelemátrendezést nem támogatja a PM - derül ki kedden kiadott közleményükből -, mert "a bérből és fizetésből élők, a nyugdíjasok rosszabb helyzetbe kerülnének" annál, mint amivel a kormány 2009-re számol. A tárcánál egyébként azt is hangsúlyozták, hogy az adótanácsadók és más szervezetek adójavaslatai nagymértékben elősegítik a kormány munkáját a jövő évi adóváltoztatások előkészítésében.

Sokaknak fájna, ha - ahogy a négyek javasolják - megszűnne valamennyi átalányadó, így például az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulás, az egyszerűsített vállalkozói adó, az őstermelők és az egyéni vállalkozók átalányadója. Az adótanácsadók érvei szerint nemcsak indokolatlanok ezek a különböző csoportoknak kedvező szabályok, hanem engedményeket eredményeznek a kötelező számlaadásban is, könnyítve ezáltal a bevételek eltitkolását. 

A teljes cikket olvassa el a HVG-ben!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink