hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Miért kérdőjelez meg egy szabályos szerződést az APEH?

  • dr. Marosi Andrea

Adóhatóság vagyongyarapodási vizsgálat során nem fogadta el valós eseménynek az adásvételi szerződésben rögzített, ügyvéd jelenlétében átadott pénzösszeget, és adózó bevételei között nem számolta el azt. Mi a probléma ezzel az eljárással?

A szerződést természetesen az ügyvéd hitelesen ellenjegyezte, valamint ő is készítette. Az okirat ellenjegyzésével az ügyvéd bizonyítja, hogy az okirat a felek kinyilvánított akaratának és a jogszabályoknak megfelel, az okiratban megjelölt fél az iratot előtte vagy helyettese előtt írta alá, illetőleg aláírását előtte vagy helyettese előtt saját kezű aláírásának ismerte el.

Az ügyvéd felelőssége az adásvételi szerződés megszerkesztésekor egyfelől az,  hogy az abban foglalt rendelkezések az érintett felek akaratának és a jogszabályoknak megfelelnek, másrészt az, hogy azok a személyek, akik a szerződést aláírják, valóban azok, akik erre jogosultsággal rendelkeznek; illetőleg, meghatalmazás alapján jogszerűen képviselhetik azt a felet, aki a szerződéskötésben bármilyen módon akadályozva van.

Fentiekre tekintettel, amikor az ügyvéd az okiratot szerkeszti és abban az a kijelentés található, hogy „előttem átadta”, akkor tanúsítja a cselekmény megtörténtét is. Az adóhatóság esetünkben arra hivatkozott, hogy a bemutatott okirat nem hiteles azon részében, ahol a pénzösszeg átadásáról szól, hiszen hiányzik a törvényben hitelesnek tekinthető banki igazolás. Kétségtelenül abnormális helyzet jön létre, amikor egy földhivatal, azaz egy másik közigazgatási hatóság által már elfogadott és szabályos szerződést az adóhatóság megkérdőjelez.

Az adóhatóság a saját törvényi felhatalmazása alapján minősíti meg nem történtnek, azaz fiktívnek a szerződésben szereplő eseményt, de határozatában mindig hangsúlyozza, hogy nem az ingatlan adás-vételi szerződés létrejöttét kérdőjelezi meg, hanem a pénzösszeg átadását. Minderre azért van szükség, mert ha egy a földhivatal által már elfogadott szerződést, és annak jogszerűségét vitatná, akkor felboríthatja évekre visszamenőleg az ingatlan-nyilvántartást.

Nagy kérdés: hogy lehetséges az, hogy egy szerződés egyik része igaz másik nem, ezt a képtelen helyzetet az adóhatóságnak bizonyítani kellene. Ugyanakkor nem teszi, mert állítása szerint nem vonatkozik rá becslési eljárásban a tényállás tisztázásának kötelezettsége, és a bizonyítékok elutasítását sem köteles részletesen indokolni.

Amennyiben az ügyvéd hamis, meg nem történt cselekményt ellenjegyzett, akkor ellenne eljárást kellene kezdeményezni és annak eredményéből megállapítható lenne az adóhatóság állításának a megalapozottsága.

Az adóhatóság a legkényelmesebb utat választja azzal, hogy a tényállást nem tisztázva, az okirati ellenjegyzést figyelmen kívül hagyva, egy szerződés neki nem tetsző részeit a törvényi felhatalmazás alapján semmisnek tekint.

Előfordul, hogy még ez sem történik meg, pusztán közli, miszerint nem hiteles bizonyíték az ügyvéd jelenlétében megtörtént pénzátadás, amely tényt önmagában az ellenjegyzés nem hitelesít.

Ez a kifordult szemlélet a jogállam alapjait támadja meg, hiszen egy törvényben felhatalmazott okirati ellenjegyzésnek a valóságot kell alátámasztani. Az élet sok területén működik és elősegíti a jogélet harmonikus működését. Eddig az okirati ellenjegyzés megkérdőjelezése, azaz okirat hamisítása csak büntetőeljárásban volt megállapítható. Most már nem így van. Különösen furcsa állami akarat, mely a bankok felé tereli az állampolgárokat, miközben a banki csődhullám sok állampolgárt egzisztenciális végveszélybe sodort az USA-ban, és ez előbb-utóbb hazánkba is beköszönhet.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó őstermelő

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő helyi iparűzési adó 2023

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő iparűzési adó megosztása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink